Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Tihić ne odustaje, Bruxelles čeka zakone o reformi policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je kako neće popustiti pod pritiscima da pristane na reformu policije u Bosni i Hercegovini kakvu želi Milorad Dodik dok je iz Bruxellesa političarima u BiH istodobno poslana poruka da 15. veljače i dalje ostaje rok za rješenje tog problema.

"To nije kompromis nego Dodikov diktat. Ja sam ustao protiv tog diktata, da zaustavim to podilaženje Dodiku. Na žalost, u tome sam usamljen", izjavio je Tihić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

Tihić je ovime pojasnio razloge zbog kojih je na sastanku predsjednika šest stranaka iz vladajuće koalicije u BiH ponovo otvorio pitanje reforme policije o čemu je načelni dogovor postignut u listopadu 2007. godine kada je potpisana tzv. Mostarska deklaracija.

Tim dokumentom utvrđeno je kako će postojeće entitetske policijske strukture u BiH nastaviti postojati s tim da će na državnoj razini biti ustrojena neka koordinacijska tijela.

Tihić sada tvrdi kako taj dogovor nije uvažio niti jedno od načela o reformi policije koje je Europska komisija ranije postavila te da je riječ o popuštanju pred ucjenama Dodika koji nije želio pristati na ukidanje policije Republike Srpske.

"Kako ćemo se u toj koordinaciji boriti protiv organiziranog kriminala i terorizma kada nije predviđeno ni da državna struktura preuzme neke predmete od entitetske policije. To znači da nećemo imati ni 'r' od reforme policije", ustvrdio je Tihić.

Dodao je kako odbija sve pritiske kojima je izložen jer mu je dosadilo gledati kako se neprestano čine ustupci Dodiku i to samo zbog njegove "drskosti i bezobrazluka".

Komentirajući Tihićeve postupke Milorad Dodik je izjavio kako je lider SDA zapravo postupio po uputama vlada nekih zapadnih zemalja.

"Tihić je ohrabren stavovima nekih vlada u EU da uradi to što je uradio. Mi točno znamo koje su mu vlade dale poticaj da uđe u miniranje sporazuma iz Mostara", izjavio je Dodik novinarima.

Dodao je kako je krajnji cilj ovakve strategije zadržati Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) što je duže moguće.

Sam Visoki predstavnik Miroslav Lajčak potvrdio je kako BiH ponovo ulazi u krizno razdoblje zbog čega bi međunarodna zajednica mogla poduzeti "neke mjere".

"Ako se nastavi ovakvo ponašanje domaćih vlasti, međunarodna zajednica će morati poduzeti neke akcije", izjavio je Lajčak u Sarajevu tijekom susreta s izaslanstvom Eurpskog parlamenta koje boravi u dvodnevnom posjetu BiH.

Lajčak je krivnju za sadašnje stanje prebacio na Dodikovu Stranku nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i na SDA.

SNSD je optužio da "želi oslabiti državne institucije i učiniti ih virtualnima" dok je probleme s reformom policije povezao s postupcima SDA.

Lajčak je odmah nakon neuspjelog sastanka političara u Širokom Brijegu proteklog vikenda izjavio kako je sada malo vjerojatno da će BiH potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU do kraja slovenskog predsjedanja Unijom.

Glavni pregovarač EU s BiH Dirk Lange pojasnio je kako bi u idealnim uvjetima ta zemlja mogla računati na potpisivanje SSP-a u travnju.

Kako je pojasnio za "Dnevni avaz", to je moguće ukoliko bi nacrti zakona o reformi policije bili gotovi do 15. veljače.

"Ako se taj proces odgodi, odgađa se i potpisivanje", izjavio je Lange dodajući kako bi takav scenarij u Bruxellesu izazvao razočarenje no odgovornost bi bila isključivo na vlastima BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene