Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvrt na izbore

Poruka muslimanima povodom Kurban-bajrama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom blagdana Kurban-bajrama, poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović upozorio je muslimane kako im je obveza čuvati demokratske institucije društva pa tako i sudjelovati na izborima zakazanim za 7. listopada.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović upozorio je u u utorak kako su muslimani u toj zemlji suočeni s teškim kušnjama i izazovima uključujući nastojanja da se niječe njihov identitet, da im se ratne rane učine još težima veličanjem ratnih zločinaca, ali i da se dovodi u pitanje opstanak BiH kao države, pozvavši sve vjernike da na te provokacije odgovore mudrošću, zalaganjem za dobro i zajednički život u miru sa svojim susjedima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnje hodočašće Oko dva milijuna muslimana na hadžu! Slika nije dostupna Slavi se Kurban bajram Hodočasnici kamenuju Sotonu u Mini

U hutbi (propovijedi), održanoj tijekom središnje molitve u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji u povodu blagdana Kurban-bajrama, Kavazović je istaknuo kako je snaga Islamske zajednice i naroda kojega okuplja u budnosti i odlučnosti da se suprotstave "ideološko-političkoj kleptomaniji i strasti koju ta ideologija zla razvija, posežući za tuđim kao za svojim".

"Pravi put za muslimane"

"Živimo vrijeme u kojemu se laž pokušava naturiti kao istina i vrijednost, dok se za zlo, zločin i zločinca traži opravdanje i razumijevanje", kazao je Kavazović istaknuvši kako zlo neće samo od sebe ustuknuti, niti će laž sama od sebe iščeznuti.

Muslimani pred tim zlom imaju izbor između puta međusobnog susretanja, darivanja i radosti i puta omraze, gorčine i pustoši, a jedini pravi izbor, po riječima reisa Kavazovića, upravo je ovaj prvi.

Upozorio je ipak kako je izvjesno da nasrtaji na duhovno i biološko biće muslimana neće prestati, kao što neće prestati ni nasrtaji na BiH, posebice kroz uskraćivanje prava ljudima i nijekanje njihovog identiteta te kroz nijekanje zločina i veličanje zločinaca. Političko raslojavanje među muslimanima, drži Kavazović, poticat će se planski i sustavno, a cilj toga je da umjesto nekoliko snažnih i zdravih političkih projekata prevlada "feudalizacija političkog prostora".

Apel muslimanima

"Apeliram na muslimane i druge da čuvaju ove vrijednosti iz kojih smo i do sada crpili našu snagu. Nije vrijeme da potcijenimo opasnosti koje su pred nama, ali ni da nasjedamo na provokacije koje se umnožavaju. Na sve to moramo uzvraćati stalnim naporom da osiguramo sigurnost ljudi i njihovih dobara, ma gdje se nalazili. Moramo pokazati našu nepodijeljenu odlučnost u borbi za istinu, za pravedan odnos prema svakom članu našeg društva, za pravo svih, žena i muškaraca, da žive u svom ljudskom dostojanstvu, bez obzira na stvarne ili umjetne razlike među nama. Samo istinska duhovnost može pomoći ljudima i ugasiti vatre podjela i u najtežim prilikama", poručio je Kavazović.

Muslimane u BiH je upozorio kako im je obveza čuvati demokratske institucije društva pa tako i sudjelovati na izborima zakazanim za 7. listopada.

Na tim izborima, kakao je kazao, treba glasovati za politike koje imaju "integralistički kapacitet i jaku domoljubnu osnovu", a izbjegavati svaki vid populizma, fanatizma i olakih obećanja.

Kavazović je pozvao muslimane da stoga glasuju za one koji se zalažu za slobodu, dostojanstvo, prosperitet, snagu i jedinstvo naroda, a ne za "nametljivce". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene