Dragan Čović (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dragan Čović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović ponovo će biti kandidat te stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odluka je koju su u petak donijeli članovi predsjedništva te stranke na sastanku u Vitezu u središnjoj Bosni.


"Hvala kolegama na tome. Očekujem da HDZ u narednim mjesecima osigura da legitimni predstavnici budu na svim razinama vlasti", kazao je Čović novinarima potvrdivši kako prihvaća kandidaturu.

Vezani članci Utrka za šefa HDZ-a Doznajemo: Tomislav Karamarko na korak do obznane kandidature za šefa HDZ-a, najavio i predizborni skup Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Ivan Penava i Ljubo Ćesić Rojs Ovo su ljudi koji su jasno dali do znanja da će pokušati srušiti Plenkovića s čela HDZ-a

Kazao je kako je uvjeren da će na listopadskim izborima i on i njegova stranka ostvariti još bolje rezultate nego što je to bio slučaj 2014. godine.

Tada je Čoviću glavni protukandidat bio Martin Raguž iz HDZ 1990., a ta je stranka i ove godine odlučila istaknuti svog kandidata za državni vrh, a to će biti liječnica iz Mostara i zastupnica u parlamentu BiH Diana Zelenika.

Treći najvažniji igrač u ovogodišnjoj utrci bit će Željko Komšić, koji je kandidat Demokratske fronte, stranke čiji je utemeljitelj i predsjednik.

Čović je kazao kako ga zapravo ne zanima tko će mu biti protukandididat te kako se neće baviti njima, nego programom koji nudi HDZ BiH.

"Naš je cilj ostati snaga koja može predvoditi BiH na njezinu europskom putu i pozicioniranju hrvatskog naroda kao konstitutivnog", kazao je Čović.

On smatra kako je BiH u protekle četiri godine, koliko su on i njegova stranka dio vlasti, ipak ostvarila značajne rezultate te kako je uvjeren da će ta država uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, kao i da će joj biti odobreno aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Bude li u listopadu ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH, Čoviću će to biti treći mandat u državnom vrhu.

Prvi je izborio na izborima 2002. godine, no nakon dvije godine smijenio ga je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown, a Čović se nakon toga suočio s tri sudska procesa u kojima je bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti.

Niti jedan nije okočan pravomoćnom osuđujućom presudom.

Za člana Predsjedništva BiH ponovo je izabran prije četiri godine. (Hina)