Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro osudio terorizam

Reis Kavazović: Ujediniti se u borbi protiv onih koji provode teror u ime islama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je oštro osudio terorizam koji se pod krinkom borbe za islamske ciljeve zbiva diljem svijeta, a istodobno je pozvao da se u njegovoj zemlji zaštite prava muslimana kao i pripadnika svih drugih religija ali i da prekine s nacionalističkom retorikom i verbalnim sukobima ocijenivši kako oni bespotrebno kompliciraju stanje a ne doprinose rješevanju niti jednog od brojnih problema s kojim se suočavaju obični ljudi.

U hutbi (propovjedi) izrečenoj u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji tijekom središnje molitve u povodu blagdana Kurban-bajrama reis Kavazović je ocijenio kako je sprječavanje zla najveća vjerska obveza svih muslimana što se posebice odnosi na zaustavljanje vala terorizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tjeralice za 67 ekstremista BiH policija pojačala zaštitu poglavara Islamske zajednice Slika nije dostupna Upozorili na islamski radikalizam PORUKA IZ BiH 'Nasilje i teror nije naš put'

"Nedjela koja čine pripadnici terorističkih organizacija koji to čine u ime državnih projekata, krijući se iza islama s prezirom i gnušanjem odbacujemo i osuđujemo. Pozivamo sve odgovorne ljude u muslimanskom svijetu da se ujedine u jedinoj ispravnoj namjeri, u borbi protiv onih koji vrše teror u svijetu. Ovo je za sve nas i najvažnija vjerska obaveza, naređivanja dobra i sprečavanja zla", poručio je Kavazović pozvavši posebice muslimane u BiH da živeći dostojanstveno svoju vjeru i tradiciju štite prava kršćana i židova u toj zemlji kao svoja.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kazao je kako "nikakve nacionalističke ili velikodržavne politike neće usrećiti ljude u Bosni i Hercegovini" pozvavši da se stoga odmah prekine s "nacionalističkom retorikom i nesuvislim političkim obračunima".

Reis Kavazović je u ime Islamske zajednice u BiH također iskazao zabrinutost "valom mržnje prema muslimanima u Europi i Americi" a polemizirao je i s europskim političarima koji su iskazali zabirnutost zbog mogućeg jačanja islamskog ekstremizma u BiH. Upozorio je kako mržnja nikada ništa dobro nije donijela ocijenivši kako se ne može ukloniti mržnjom i nasiljem, već širenjem razumijevanja i odlučnim suprotstavljanjem.

"Mržnja je poput ispijanja otrova, neka se nitko ne nada da će njezinim ispijanjem drugog otrovati", poručio je Kavazović. Dodao je kako su u Islamskoj zajednici uznemireni pojedinačnim i institucionalnim fizičkim i verbalnim napadima na muslimanke zbog odijevanja jer smatraju da one krše prava muslimanski na odijevanje sukladno vjerskoj tradiciji.

Kazao je kako od onih koje drže za prijatelje bosanskih muslimana u europskim zemljama očekuju da ne vjeruju "balkanskoj propagandi što ju šire oni koji su nad bosanskohercegovačkim muslimanima počinili zločin i genocid" čime je aludirao na komentare austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza i českog predsjednika Miloša Zemana. Kurz je nedavno ustvrdio da se ženama u BiH plaća da hodaju pokrivene a Zeman je kazao kako bi BiH mogla postati novo uporište Islamske države.

"Nas su uvijek smatrali hereticima, i iz Carigrada, i iz Rima, i iz Beča i iz Beograda. Izgleda da će to nastaviti. Međutim, biti heretik ne znači biti nevjernik, već imati vlastiti izbor, i čuvati svoje pravo na drugačije viđenje svijeta. Našu bosansku herezu, naš bošnjački izbor, nitko nikada nije savladao. Tako treba i ostati", bajramska je poruka reisa Kavazovića muslimanima u BiH. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene