Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Ministru prijete smrću zbog privatizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar industrije, rudarstva i energetike Federacije BiH Vahid Hećo ustvrdio je kako skupina bivših vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) okupljena u udruzi HVIDRA-a priprema njegovo ubojstvo zbog protivljenja predloženom načinu privatizacije mostarskog kombinata Aluminij.

Hećo je jučer dobio policijsku zaštitu nakon što je MUP-u Federacije službeno prijavio da mu se prijeti odnosno da pripadnici podružnice HVIDRA-e koja djeluje pri "Aluminiju" protiv njega pripremaju "radikalne mjere".

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Slika nije dostupna BIH: Federalni ministar osporava ugovor TLM-a i Aluminija

"Zaustavio sam pokušaj nezakonite privatizacije mostarskog kombinata čime sam, očigledno, povrijedio nečije interese. To je razlog prijetnji koje dobivam", izjavio je Hećo "Dnevnom avazu".

Pri tom je dodao kako policija i javnost trebaju znati da će, dogodi li mu se što, odgovorni za to biti direktor "Aluminija" Mijo Brajković i federalni premijer Ahmet Hadžipašić.

"Oni se zalažu za nezakonitu privatizaciju 'Aluminija', oni su
nalogodavci", izjavio je Hećo kako ga citira "Oslobođenje".

Ovim izjavama zapravo je kulminirao sukob kojega je Hećo inicirao protiveći se provedbi ranije postignutog sporazuma Vlade Federacije i uprave kombinata o privatizaciji "Aluminija" temeljem pozivnog natječaja.

Hećo je blokirao raspisivanje najavljenog natječaja tražeći da on bude javni i opći.

U "Aluminiju" se tome protive tražeći da kupac većinskog udjela u tom poduzeću bude netko od dosadašnjih partnera a ne sumnjivi bogataši kojima bi cilj bio dočepati se vrijedne imovine te je zatim prodati.

Premijer Hadžipašić izjavio je u povodu Hećininih tvrdnji kako se na njega sprema atentat da je njegov ministar "paranoičan".

"To je stvar paranoje", kratak je bio federalni premijer.

Iz sindikata "Aluminija" Heći je upućen odgovor kako oni nisu nikakvi teroristi te da samo žele sačuvati sve ono što je u "Aluminiju" stvoreno mukotrpnim radom.

Sukob oko vlasničke strukture unutar "Aluminija" trajao je godinama, da bi ga tek 2006. predstavnici uprave tog poduzeća i Vlade Federacije razrješili sporazumom po kojemu su država i zaposlenici vlasnici po 44 posto dionica, a šibenskom TLM-u pripada 12 posto.

Dio bošnjačkih političkih struktura prije svega onih okupljenih oko Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića iz koje je i ministar Hećo tom se dogovoru oštro protivi i sada pokušava blokirati najavljenu privatizaciju.

Vahid Hećo, odnosno njegova Stranka za BiH, bili su i ogorčeni protivnici prodaje Energopetrola konzorciju INA-MOL, a ovaj je federalni ministar, koji ima izglede zadržati fotelju i u novoj vladi, poznat po izjavi kako "Srbima i Hrvatima ne bi prodao ni trafiku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene