Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djevojka iz Japana, koja je jučer primljena na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ne boluje od novog oblika gripa tipa A, rekla je glasnogovornica centra Biljana Jandrić.


Biljana Jandrić je istaknula da su sinoć dobiveni nalazi te da nije potvrđeno da je riječ o novom virusu, već o običnoj gripi. 'Naši mikrobiolozi tvrde da nije riječ o gripu H1N1, ali ćemo nalaz poslati i u London na kontrolu', rekla je Jandrićeva, prenosi Dnevni Avaz.

Vezani članci Drugi dan Sarajevo Film Festivala - 1 Drugi dan Sarajevo Film Festivala obilježio bogat program, prikazano je gotovo 30 filmova! cijepljenje - 2 Medicinska sestra greškom cijepila osam osoba pogrešnim cjepivom - umjesto onoga protiv korone, dala im je cjepivo protiv gripe

Na Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer je primljena Japanaka koja je imala simptome tipične za svinjsku gripu. Odmah je izolirana na Infektološkoj klinici gdje se utvrđivalo boluje li od nove gripe ili je u pitanju tek sezonska.

>> Nakon smirivanja svinjska gripa mogla bi još jače napasti

>> Gripa A se širi: U Kini potvrđen prvi slučaj virusa

Jučer se zbog simptoma gripe obratila Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, odakle su je uputili u KCUS. Liječnici su posumnjali i na virus nove gripe, pa je djevojka zadržana na Infektološkoj klinici. 'Iako je tvrdila da nije bila u Meksiku, SAD-u ni u kontaktu s nekim tko je bio bolestan, odmah smo je izolirali', rekla je Jandrić.