Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUŽBENI POSJET

Biden odlazi u Saudijsku Arabiju, kaže da je njegov stav o ubijenom novinaru jasan: "Nikada nisam šutio o ljudskim pravima"

Joe Biden
Joe Biden Foto: Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da neće izbjegavati razgovor o ljudskim pravima tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji te da je njegovo stajalište o ubijenom novinaru Jamalu Khashoggiju "apsolutno" jasno.

"Nikada nisam šutio o ljudskim pravima", rekao je Joe Biden na konferenciji za novinare nakon sastanka s izraelskim premijerom Yairom Lapidom u Jeruzalemu. "Razlog zbog kojeg idem u Saudijsku Arabiju je ipak mnogo širi, to je promicanje interesa SAD-a", rekao je.

"Puno je toga u igri, želim jasno reći da možemo nastaviti voditi u regiji i ne stvarati vakuum, vakuum koji ispunjavaju Kina i/ili Rusija."

Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji, gdje se očekuje da će se susresti s kraljem Salmanom kao i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, naišao je na protivljenje u Sjedinjenim Državama s obzirom na optužbe da su Khashoggijevo ubojstvo 2018. u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski dužnosnici.

Prošlogodišnje izvješće američke obavještajne službe zaključilo je da je Bin Salman odobrio i vjerojatno naredio ubojstvo Khashoggija, insajdera koji je postao kritičar i koji je u kolumni u Washington Postu kritizirao politiku prijestolonasljednika.

Pročitajte i ovo Joe Biden Čast, užas... VIDEO Joe, zar opet? Bidenov novi gaf zapalio društvene mreže: Govorio o holokaustu pa pobrkao riječi

Pročitajte i ovo Joe Biden Nakon masovnih pucnjava ''Zaboga, koliko smo još pokolja spremni prihvatiti?'': Biden pozvao na zabranu jurišnog oružja

Biden, koji je saudijsku vladu nazvao "parijom" zbog njene uloge u atentatu 2018., rekao je da su njegova stajališta o ubojstvu "apsolutno, pozitivno jasna".

"Uvijek spominjem ljudska prava, ali moj stav o Khashoggiju je bio tako jasan. Ako netko to ne razumije u Saudijskoj Arabiji ili bilo gdje drugdje, nije tu već neko vrijeme."  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene