Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP)
Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Foto: Afp

Američko izvješće o ubojstvu novinara Jamala Khashoggija koji je pisao kritično o princu Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu postalo je javno. U Njemu se oštro optužuje princa da je naručio ubijstvo novinara što su Saudijci oštro osudili i opovrgnuli.


Saudijska Arabija u potpunosti je odbacila američko izvješće u kojem se prijestolonasljednik Mohamed bin Salman optužuje da stoji iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija 2018.

Vezani članci Doze Pfizerova cjepiva, ilustracija Američka agencija spremna odobriti Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa za adolescente Ilustracija SAD će drugim zemljama pokloniti 60 milijuna doza AstraZenece

"Vlada Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje lažne i štetne zaključke sadržane u izvješću koje se tiče vodstva Kraljevstva i ne može ih prihvatiti ni u kom slučaju", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Američko izvješće "sadrži pogrešne zaključke i informacije", dodaje se. U priopćenju se ističe da je "doista nesretna okolnost da je izvješće, s neopravdanim i pogrešnim zaključcima, objavljeno dok Kraljevstvo jasno osuđuje taj odurni zločin, a njegovi su čelnici poduzeli potrebne mjere kako bi zajamčili da se takva drama više nikad ne ponovi".

Ministarstvo naglašava da je "partnerstvo Saudijske Arabije i SAD-a čvrsto i snažno i utemeljeno već desetljećima na međusobnom poštivanju". "Nadamo se da će se partnerstvo nastaviti na tim istim temeljima", dodaje se.

Khashoggi raskomadan u ambasadi jer je kritizirao princa

U izvješću američke obavještajne agencije, s kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti, navodi se da je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju zarobljavanja ili ubojstva novinara Jamala Khashoggija koji je kritički pisao o kraljevskoj obitelji te je naposljetku ubijen.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.