Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ODSUTNOSTI

Počinje suđenje Saudijcima zbog ubojstva Khashoggija: "Istanbulsko suđenje predstavlja najbolju nadu za pravdu"

Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP)
Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Foto: Afp
Sud u Istanbulu u petak započinje suđenje u odsutnosti dvadesetorici Saudijaca optuženih za ulogu u ubojstvu američkog novinara i disidenta Jamala Khashoggija u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije 2018.

Prema optužnici, Ahmed al-Asiri, bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, i Saud al-Kahtani, bivši savjetnik prijestolonasljednika Muhameda Bin Salmana, optuženi su za "poticanje planiranog ubojstva s monstruoznom namjerom".

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Istraga o smrti Jamala Khashoggija nastavlja se (AFP) Zapad ne vjeruje saudijcima "Čuli smo hipoteze, tražimo činjenice"; Erdogan u utorak otkriva "čitavu istinu" oko ubojstva novinara

Khashoggi je ubijen u istanbulskom konzulatu 2. listopada 2018. Došao je u konzulat kako bi dobio papire potrebne za ženidbu sa svojom turskom zaručnicom Hatice Cengiz, koja ga je čekala ispred konzulata.

Još je osamnaest osoba optuženo za ubojstvo s "monstruoznom namjerom i mučenjem".

Khashoggi, kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhameda Bin Salmana i kolumnist Washington Posta, zadavljen je u konzulatu, a njegovo je tijelo nakon toga raskomadano, stoji u optužnici u koju je imala uvid njemačka agencija dpa.

Tužitelj traži teški doživotni zatvor za sve optužene, odnosno najveću moguću kaznu u Turskoj od ukidanja smrtne kazne 2002.

Svjedok tužiteljstva bit će i zaručnica ubijenoga Hatice Cengiz, kao i Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica UN-a za izvansudska pogubljenja, koja je istraživala Khashoggijevu smrt.

Rijad je objavio u prosincu da je pet osoba osuđeno na smrtnu kaznu zbog ubojstva nakon tajnog suđenja.

Khashoggijevi sinovi kazali su da opraštaju ubojicama.

Istanbulsko suđenje "predstavlja najbolju nadu za pravdu" za Khashoggija "nakon "besramnog neizvršenja pravde na saudijskim sudovima", kazao je Erol Onderoglu, turski predstavnik organizacije za nadzor slobode medija Novinari bez granica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene