Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatično povećanje cijena

Novi udar iz Amerike: Zabranit će uvoz ruske nafte, jedna europska zemlja polako ide u istom smjeru

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u utorak u 16:45 po srednjoeuropskom vremenu obznaniti zabranu uvoza ruske nafte, objavio je Reuters, pozivajući se na upućene izvore, dok će Velika Britanija također najaviti smanjenje uvoza nafte i plina.

Bijela kuća je priopćila da bi Biden u utorak ujutro trebao predstaviti dodatne sankcije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu 24. veljače, ali nije izričito spomenut uvoz nafte.

Biden je o navedenom razgovarao s europskim saveznicima koji su znatno ovisniji o ruskoj nafti.

Dva upućena izvora kazala su za Reuters u ponedjeljak da je SAD spreman na zabranu uvoza ruske nafte bez sudjelovanja europskih saveznika.

Američki senator Chris Coons rekao je da se administracija koordinira s europskim saveznicima kako bi se osiguralo da postoji "temelj za razumijevanje efektivnog implementiranja zabrane (uvoza) ruskih energenata".

Bijela kuća također pregovara sa čelnicima u Kongresu koji rade na ubrzanom usvajanju zakona za zabranu uvoza iz Rusije.

"Imat ćemo povećanu cijenu plina ovdje u SAD-u. Europa će doživjeti dramatično povećanje cijena. To je cijena zauzimanja za slobodu i stajanja uz ukrajinskih narod, ali će nas to koštati", kazao je Coons u intervjuu za CNN.

Sjedinjene Države su u prosjeku 2021. iz Rusije uvozile više od 20,4 milijuna barela sirove nafte i rafiniranih proizvoda mjesečno, što je oko osam posto američkog uvoza tekućih goriva, prema američkoj saveznoj agenciji Energy Information Administration (EIA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak sa Scholzom Prije toga se čuo s Macronom: Nakon iznenadnog sastanka s Putinom izraelski premijer odletio u Berlin

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najveće žrtve Embargo na naftu iz Rusije, barel do 300 eura? ''Europski političari nas nagone na to svojim optužbama''

Britanska će vlada pak oko 17 sati po srednjoeuropskom vremenu u utorak objaviti kako s vremenom planira smanjiti uvoz ruske nafte i plina, objavio je na Twitteru novinar Politica Alex Wickham, prenosi Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da svijet ne može jednostavno prestati koristiti naftu i plin iz Rusije, ali bi mogao ubrzati tranziciju.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene