Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki savezni prizivni sud u srijedu je blokirao oslobađanje Alberta Woodfoxa, zatvorenika koji je trebao biti pušten iz zatvora nakon što je 43 godine proveo u samici.


Savezni prizivni sud tako je usvojio zahtjev državnog odvjetnika Louisiane Buddyja Caldwella koji je od njega zatražio da blokira oslobađanje Alberta Woodfoxa, koji izdržava kaznu zbog ubojstva zatvorskog čuvara 1972., zato što je on "osuđeni ubojica s dugačkom povijesti kriminala".

Vezani članci Policija na mjestu događaja (Foto: TheAdvocate) Panika na Sveučilištu u Louisiani: Nakon dojave o naoružanom uljezu policija blokirala područje, no ipak nije bilo prijetnje Slika nije dostupna Petraču zbog korištenja mobitela prijeti samica

Njegovo puštanje na slobodu zatražio je sudskom odlukom okružni sudac James Brady, naredivši državi da odmah pusti iz zatvora Woodfoxa (68) i ustvrdivši da mu se ne bi trebalo suditi treći put za ubojstvo čuvara.

VIDEO Život u samici: 'To vas spusti na razinu životinje'

U svojoj odluci Brady se pozvao na dob zatvorenika i njegovo loše zdravstveno stanje te izrazio sumnju da bi država Woodfoxu mogla osigurati treće pošteno suđenje.

Brady je svoju odluku obrazložio "štetom nanesenom Woodfoxu, koji je proveo više od 43 godine u samici i samoj činjenici da mu je već dvaput suđeno".

Na odluku saveznog prizivnog suda žalio se ministar pravosuđa Louisiane, a sud će do petka donijeti odluku o tome hoće li usvojiti žalbu.

Amnesty International i Ujedinjeni narodi osudili su uvjete u kojima Woodfox služi zatvorsku kaznu kao neljudske.

Woodfox je većinu od 43 godine u zatvoru proveo u maloj ćeliji, po 23 sata svakog dana, bez mogućnosti za socijalnu interakciju i za rehabilitacijske programe, ustvrdio je AI u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook