Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gadafi o bivšim saveznicima

'Berlusconi me izdao, a Sarkozy je mentalno poremećen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moamer Gadafi rekao je da su ga njegovi bivši europski saveznici poput talijanskog premijera Silvija Berlusconija izdali i naglasio da su poslovne veze Europe i Libije ozbiljno ugrožene.

Gadafi je u intervjuu odbacio zahtjeve zapadnih sila da se iznad Libije nametne zona zabrane leta. 'Mi ćemo se boriti i pobijediti. Situacija tog tipa samo će poslužiti jačanju jedinstva libijskog naroda', rekao je.

Gadafi je rekao da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija je zemlja prva službeno priznala oporbeno libijsko nacionalno vijeće, ima 'mentalni poremećaj. Libijski je lider rekao da su kritike njegove vladavine koje stižu iz Europe i koje su kulminirale pozivima da napusti vlast jako zaprijetile odnosima, posebice poslovnim.

'Stvarno sam šokiran ponašanjem mojih europskih prijatelja. Oštetili su i ugrozili niz međunarodnih sporazuma na polju sigurnosti i ekonomske suradnje', rekao je. Odgovarajući na upit o svojim odnosima s Berlusconijem, donedavno njegovim najboljim prijateljem u Europi, odgovorio je: 'Osjećam se izdanim, stvarno ne znam što bih rekao o njemu'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisluškivali razgovore MI5: Libijci planiraju terorističke napade na Britaniju Slika nije dostupna Dosadašnji saveznici Berlusconi: Gadafi više ne nadzire Libiju

>> Gadafi prijeti da će odustati od borbe protiv terorizma

Europska unija nametnula je sankcije Tripoliju na summitu u Bruxellesu prošloga tjedna. Prije libijskog ustanka, te su veze cvjetale. Italija je poglavito razvila dobre poslovne odnose sa svojom bivšom kolonijom. Gadafi je rekao da su takvi odnosi ozbiljno ugroženi.

'Mislim i nadam se da će libijski narod razmotriti financijske i ekonomske veze sa Zapadom', rekao je Gadafi. Talijanske tvrtke, posebno naftna kompanija Eni, banka Unicredit i zrakoplovna kompanija Finmeccanica imaju jako velike investicije u Libiji.

Gadafi je još jednom rekao da se njegova vlada bori protiv islamskog ekstremizma, koji bi sada mogao biti 'pušten s lanca' i izazvati ozbiljnije nemire u regiji. 'Umjesto stabilne vlade koja jamči sigurnost, te bande pod Bin Ladenovom kontrolom će krenuti prema Europi, a Sredozemlje će postati more kaosa', rekao je. U slučaju da zapadne snage napadnu Libiju, zaprijetio je da će se udružiti s radikalnim islamistima i proglasiti džihad. U međuvremenu su Gadafiju odane snage u utorak nastavile napadati Adždabiju, grad koji im stoji na putu prema Bengaziju, 150 kilometara udaljen od njega. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene