Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za zločin u Lovasu: 'Udarao sam palicom po nogama, bilo mi je žao udarati ih po glavi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za ratne zločine u Lovasu 1991. godine.

I drugi optuženi, pripadnik paravojne postrojbe "Dušan Silni", Petronije Stevanović, zanijekao sudjelovanje u ubijanju civila te kao najodgovornijeg označio prvooptuženog Ljubana Devetka, zapovjednika civilnih vlasti u Lovasu 1991. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca

Stevanović je u svojoj obrani rekao da je nakon napada na Lovas 10. listopada 1991. godine sudjelovao u privođenju civila, ali nije ih ubijao, niti je bacao bombe na kuće i u dvorišta.

"Nikoga nisam ubio, niti sam vidio nekog mrtvog toga dana. Nisam ulazio u kuće i dvorišta. Ako je bilo mrtvih, stradali su od granata", kazao je optuženi Stevanović, kojeg optužnica - kao i druge suoptužene - tereti da su tijekom napada na Lovas ubili 21 civila u kućama i dvorištima, a do 18. listopada još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

>> Suđenje za ratne zločine u Lovasu: Hrvati tjerani nogama kositi djetelinu na minskom polju

Mještani Lovasa koji su tih dana bili uhićeni, ispričao je optuženi Stevanović, odvođeni su u poljoprivrednu zadrugu u pritvor i tamo držani dok prvooptuženi Ljuban Devetak, tada zapovjednik lokalne vlasti u Lovasu "ne odluči što će s njima".

Osporavajući navode optužnice da je sudjelovao u ubijanju mještana Lovasa, Stevanović je priznao da ih je "malo šamarao" i tukao palicama.

"Svi smo ih tukli. Ja sam ih udarao palicom po nogama, bilo mi je žao da ih udaram po glavi", kazao je Stevanović, negirajući da je - kako je to u istrazi reklo više svjedoka, oštećenih iz Hrvatske - koristio nož i "kao lud mahao nožem".

"Nije istina, grozim se noža i prije bih puškom pucao u čovjeka", branio se Stevanović, niječući i svoje sudjelovanje u odvođenju civila u minsko polje 18. listopada 1991. godine, kad je poginulo njih 20, a 12 je teže ili lakše ozlijeđeno. Tvrdio je da toga dana nije ni bio u Lovasu.

U svojoj je obrani optuženi Stevanović objasnio i to da je bio simpatizer stranke Srpske narodne obnove iz Nove Pazove, te da je njemu i ostalim dobrovoljcima iz postrojbe "Dušan Silni", koju je ta stranka osnovala, predsjednik stranke Mirko Jović, prije nego što su krenuli za Lovas, kazao: "Hvala braćo što ste se odazvali".

Za ratne zločine u Lovasu, osim Stevanovića, optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer i Aleksandar Nikolaidis, koji je u četvrtak prvi iznio svoju obranu i zanijekao da je sudjelovao u ubijanju 70 civila u Lovasu, te optužio prvooptuženog Devetka da je izdavao naredbe za ubijanje mještana.

Suđenje se nastavlja sljedeći tjedan iznošenjem obrane ostalih optuženih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene