Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje za ratne zločine u Lovasu: Hrvati tjerani nogama kositi djetelinu na minskom polju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu počelo je suđenje optuženima za ratne zločine u Lovasu u listopadu 1991. godine.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine tereti 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin - ubojstvo 70 civila - u Lovasu.

Pročitajte i ovo Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca Muškarac osumnjičen za otmicu priveden u zgradu Županijskog državnog odvjetništva - 3 Na parkiralištu u Petroviji Proširena istraga protiv 60-godišnjaka koji je oteo ženu u Istri: Poznato za što ga se tereti

Za ratne zločine optuženi pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Prema optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak početkom listopada 1991. godine, zajedno s pripadnicima stranke Srpska narodna obnova na čijem je čelu bio Mirko Jović (koji nije optužen), osnovao je u Novoj Pazovi i Šidu postrojbu od 60 dobrovoljaca, s ciljem da se napadne selo Lovas u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo.

Napad je izveden 10. listopada 1991. godine, kad su u ranim jutarnjim satima optuženi upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće, te ubijali civile u kućama i po ulicama. Toga dana ubijena je 21 osoba, a nakon toga su Devetak i ostali optuženi preuzeli lokalnu vlast u selu i saslušavali, privodili, mučili i ubijali stanovnike Lovasa, te je od 10. do 18. listopada ubijeno više od 20 osoba.

Teritorijalna vlast na čelu sa Devetkom, navodi se u optužnici, izdala je 17. listopada naredbu da se svi muškarci stari od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se njih 70-ak odazvalo. Toga i sljedećega dana pojedinci iz paravojne postrojbe "Dušan Silni" surovo su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada formirali su kolonu od oko 50 mještana Lovasa, koje su natjerali u minsko polje, te je od eksplozija mina i paljbe koju su pojedini optuženi na njih otvarali poginulo 20 civila, a 12 ih je teže ili lakše ranjeno.

Svoju obranu prvi je iznio Aleksandar Nikolaidis, tada pripadnik paravojne formacije "Dušan Silni". On je potvrdio da su zločini počinjeni, ali je zanijekao svoje sudjelovanje u njima. On je tvrdio da su mještani Lovasa bili privođeni, mučeni i ubijani po nalogu prvooptuženoga Ljubana Devetka.

Povod za napad na Lovas, u kojem je sudjelovao i optuženi Nikolaidis, bila je informacija da u Lovasu ima između 300 i 400 pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde.

"Srbima je rečeno da se sakriju u podrume, a svi koji su bili na ulici bili su neprijatelji. Selo je napadnuto iz tri pravca i u napadu su sudjelovali dobrovoljci i mještani", kazao je optuženi Nikolaidis. On je za sve što se događalo, uključujući i odvođenje civila u minsko polje, okrivio prvooptuženog Devetka i optuženog pripadnika tadašnje JNA Darka Perića.

"Devetak je bio iznad svih, on je naredio da se na hrvatske kuće stavljaju bijele tkanine, a na ruke civila bijele trake. Nitko nije mogao biti priveden ili ubijen bez njegova naloga", kazao je optuženi Nikolaidis, navodeći da je Devetak izravno njemu naredio ubojstvo dvije Hrvatice, što je on navodno odbio.

Jedna od tih žena, dodao je, bila je silovana, a osoba koja je to učinila rekla mu je da je "bolje da ju je silovao, nego ubio kako je naredio Devetak".

Suđenje optuženima za zločine u Lovasu 1991. godine, kojem prisustvuju i obitelji ubijenih, prvo je suđenje pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u kojem su se na optuženičkoj klupi našli i pripadnici nekadašnje JNA, naglasila je u izjavi novinarima Jasna Janković, zadužena za suradnju s medijima u Tužiteljstvu za ratne zločine.

Ona je dodala da je u istrazi saslušano 125 svjedoka, od kojih je 41 saslušan pred Županijskim sudom u Vukovaru.

Suđenje se nastavlja u petak iznošenjem obrane optuženih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene