Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju za Lovas glavne optužbe protiv Devetka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza svakog privođenja, uhićenja i ubojstva Hrvata u Lovasu 1991. godine stoji prvooptuženi Ljuban Devetak, u suočavanju s njim, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu ponovila su to i dvojica suoptuženih Aleksandar Nikolaidis i Petronije Stevanović.

'Zapovijedio si mi da ubijem Snježanu Krizmanić, jer si mrzio njenog oca, a nisi ga mogao uhvatiti. Osobno si mi rekao: 'Odvedi i ubij'. Pokušao si me uvjeriti da ubijem i Ivanku Petrić', kazao je optuženi Nikolaidis suočivši se s Devetkom, koji mu je odgovorio da 'laže kao pas', nazvao ga 'ubojicom' i 'malim Pavelićem'.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Slika nije dostupna PODIGNUTA OPTUŽNICA Rukama i nogama udarao trudnu ženu i prijetio joj, napao još jednu osobu udarivši je staklenom čašom u glavu

Nikolaidis je pri suočavanju tvrdio i da je Devetak odgovoran za odvođenje civila u minsko polje 18. listopada 1991. godine, kad je poginulo 20 mještana Lovasa, dok ih je 12 bilo teže ili lakše ranjeno.

I optuženi Petronije Stevanović u suočavanju s Devetkom, zapovjednikom civilne vlasti u Lovasu nakon zauzimanja sela 10. listopada 1991. godine, ponovio je optužujuće navode svoje obrane.

'Ti si nam svima bio zapovjednik. Prije polaska u napad na Lovas ti si nam rekao: 'Hvala braćo što ste se odazvali'. Rekao si nam da ništa ne smijemo raditi na svoju ruku', kazao je optuženi Stevanović, dodajući da je i njemu i ostalim dobrovoljcima postrojbe 'Dušan Silni' obećana novčana nagrada kad se vrate s ratišta, koju je on i dobio od Devetka.

I njegove, kao i ranije Nikolaidisove tvrdnje, Devetak je osporavao, tvrdeći da Stevanović priča 'gluposti' i da su njegovi navodi 'fatamorgane'.

Za ratne zločine u Lovasu optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici jedinice 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Prema optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak početkom listopada 1991. godine, zajedno s pripadnicima stranke Srpska narodna obnova na čijem je čelu bio Mirko Jović (koji nije optužen), osnovao je u Novoj Pazovi i Šidu jedinicu od 60 dobrovoljaca, s ciljem da se napadne selo Lovas u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo.

Napad je izveden 10. listopada 1991. godine, kad su u ranim jutarnjim satima optuženi upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće, te ubijali civile u kućama i po ulicama. Toga dana ubijena je 21 osoba, a nakon toga su Devetak i ostali optuženi preuzeli lokalnu vlast u selu i saslušavali, privodili, mučili i ubijali stanovnike Lovasa, te je od 10. do 18. listopada ubijeno više od njih 20.

Teritorijalna vlast na čelu s Devetkom, navodi se u optužnici, izdala je 17. listopada naredbu da se svi muškarci stari od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se njih 70-ak odazvalo. Toga i sljedećega dana pojedinci iz paravojne postrojbe 'Dušan Silni' surovo su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada formirali su kolonu od oko 50 mještana Lovasa, koje su natjerali u minsko polje, te je od eksplozija mina i paljbe koju su pojedini optuženi na njih otvarali poginulo 20 civila, a 12 ih je teže ili lakše ozlijeđeno.

Suđenje se nastavlja daljnjim iznošenjem obrane optuženih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene