Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko će upravljati pojasom?

Netanyahu otkrio plan za Gazu: "Ili to ili Hamasov teror kakav nismo mogli ni zamisliti"

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Afp
I Izrael i SAD slažu se da Hamas više ne može kontrolirati Gazu.

Izrael bi mogao upravljati Gazom na "neodređeno vrijeme", nakon završetka rata, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u intervjuu za američki ABC News.

Napominjući da je američki predsjednik Joe Biden ranije rekao da bi bila pogreška da Izrael okupira Gazu, Netanyahu je upitan tko bi trebao upravljati teritorijem kada borbe prestanu.

"Mislim da će Izrael na neodređeno vrijeme imati svu odgovornost za sigurnost jer smo vidjeli što se događa kada je nemamo. Onda imamo erupciju Hamasova terora u razmjerima koje nismo mogli ni zamisliti", ustvrdio je Netanyahu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema službene potvrde Šire se uznemirujuće poruke o otrovanim sokovima i vodi: "Imaju u potpunosti spržen jednjak i želudac"

Prošlog mjeseca izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je jedan od ključnih ciljeva izraelske vojne operacije prekinuti "odgovornost Izraela za život u pojasu Gaze" i uspostaviti "novu sigurnosnu situaciju za građane Izraela".

SAD je sugerirao da bi Palestinska uprava, koja upravlja Zapadnom obalom, mogla preuzeti odgovornost u Gazi, dok su drugi sugerirali da bi skupina arapskih država mogala preuzeti odgovornost za Pojas.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby komentirao je izjavu izraelskog premijera.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

"Ono što podržavamo je da Hamas više ne može kontrolirati Gazu. Vodimo razgovore s našim izraelskim kolegama o tome kako bi upravljanje u Gazi trebalo izgledati nakon sukoba", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene