Prikaz putovnice s ilustracijom iz jednog od stripova Hergéovog slavnog Tintina
Prikaz putovnice s ilustracijom iz jednog od stripova Hergéovog slavnog Tintina Foto: AFP / BELGA / HERGE - MOULINSART

Inovativnost i kreativnost poželjne su valute koje jamče i dobru zabavu. Belgija to dobro zna. Od ovoga ponedjeljka ta je država jedan ozbiljan dokument dovela na zavidnu razinu. Već same stranice belgijske putovnice od prvog okretanja lista vode na jedno posebno putovanje.


Bordo, plave ili crne boje sa simbolom nacije na naslovnici - većina svjetskih putovnica prilično je slična. U toj zamalo pa jednoličnosti čini se da i nije neki problem istaknuti se. Ipak, malo tko će, barem kako sada stvari stoje, na tom polju tako skoro nadmašiti Belgiju. Ona je od ponedjeljka zemlja s najzabavnijom putovnicom na svijetu.

Od Štrumfova preko Luckyja Lukea, Blakea i Mortimera do Tintina – vlasnici novih belgijskih putovnica mogu odsad listati stranice svojih putovnica urešene nekima od omiljenih junaka iz stripova, piše CNN.

Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''
Ministar Tomislav Ćorić Ministar Ćorić o skandalu s kovanicom: "Vlada s tim nije imala nikakve veze, to je kao da na festival donesete tuđu pjesmu..."

Belgijska ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès istaknula je u priopćenju za javnost da je nova putovnica ''još sigurnija zahvaljujući novim tehnikama sigurnosti i personalizacije''. A bit će, kako je dodala, prepoznatljiva zahvaljujući upravo svojem originalnom dizajnu, koji odaje počast jednom od dragulja belgijske kulture – herojima stripova.

''Uvođenje ove nove putovnice također je prilika da istaknemo devetu umjetnost, strip, koji je središnji element naše kulture i našeg utjecaja u inozemstvu'', poručila je Wilmès.Većina slika u novim putovnicama preuzeta je iz klasičnih stripova, kao što su Tintin "Istraživači na Mjesecu", prvi put objavljen 1954., a svi likovi iz stripova odabrani da krase stranice putovnica povezani su s temom putovanja.

U povodu lansiranja novog dokumenta do 6. ožujka u Muzeju stripa bit će dostupna i privremena izložba o povijesti belgijske putovnice.

Osobna iskaznica, ilustracija - 2 Trebate izraditi novu osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku? Donosimo što vam je sve potrebno i možete li to učiniti iz udobnosti vlastitog doma
Putovnica Republike Hrvatske, ilustracija Objavljen popis najjačih svjetskih putovnica, doznajte na kojem je mjestu ona hrvatska

Wilmès je belgijsku putovnicu istaknula i kao "jednu od najboljih na svijetu" te je nazvala "izvorom ponosa" za naciju, a uz napomenu da je i "predmet želje krivotvoritelja", zbog čega Ministarstvo vanjskih poslova kontinuirano radi na poboljšanju sigurnosti.

Nova putovnica uključuje 48 različitih sigurnosnih tehnika i trebala bi biti dvostruko sigurnija od prethodne kada je riječ o zloupotrebi, a da je belgijska putovnica među najcjenjenijima u svijetu, pokazuje i Henley Passport Index, prema kojemu se nalazi na sedmom mjestu ljestvice koja uspoređuje 199 nacionalnih putovnica. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju