Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sloboda kretanja

Stiglo upozorenje: 'Stanite počinit ćete povijesnu pogrešku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije u odlasku Jose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak britanskog premijera Davida Camerona da bi mogao uznemiriti svoje saveznike i izgubiti međunarodni utjecaj ako bude inzistirao na ograničavanju useljavanja u Veliku Britaniju kako bi umirio svoje birače.

Barroso, koji uskoro odlazi s dužnosti, upozorio je u nedjelju Camerona da ne pokušava tražiti promjene europskih pravila o slobodi kretanja, istaknuvši da su ona ključni element jedinstvenog tržišta. U govoru u londonskom Chatham Houseu u ponedjeljak otišao je i korak dalje, kazavši da bi se Velika Britanija takvom retorikom o useljavanju mogla izolirati u Europi i potkopati svoja nastojanja da izbori dalekosežnije reforme.

Pročitajte i ovo Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine Slika nije dostupna Brexit mnoge naljutio Škotska premijerka hitno stigla u Bruxelles: 'Mi smo odlučni ostati u Europskoj uniji!'

"Velika Britanija počinila bi povijesnu pogrešku kada bi se zbog tih pitanja nastavila otuđivati od svojih prirodnih saveznika u srednjoj i istočnoj Europi", rekao je Barroso. "Iluzorno je smatrati da se prostor za dijalog može stvarati ako ton i bit argumenata koje iznosite dovode u pitanje samo načelo koje je posrijedi i vrijeđaju druge države članice."

'Nije u prirodi naše zemlje da odustane'

Cameron je općenito iznio područja u kojima želi reforme od EU-a, kao što su kontrola useljavanja, zadržavanje zakonodavnih ovlasti na nacionalnoj razini i smanjivanje birokracije za poslovanje, ali nije ulazio u konkretne pojedinosti. Druge britanske stranke također žele reforme, ali ne postoji konsenzus o strategiji za pregovore s EU-om.

Cameron već dugo govori da želi da Velika Britanija ostane u reformiranoj Europskoj uniji, no britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekao je prošli tjedan da će EU morati pristati na "mesnati" dogovor o reformi ako želi izbjeći razlaz.

Iako razumije britanske razloge za zabrinutost zbog Europe, Barroso je istaknuo da je Velika Britanija imala koristi od potpore drugih država članica u geopolitičkim pitanjima kao što su pregovori o klimi i sankcije protiv Rusije. "Ukratko, bi li Velika Britanija mogla bez pomoći svojih prijatelja? Moj odgovor je da vjerojatno ne bi", rekao je.

The Sunday Times objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da Cameron želi ograničiti broj nekvalificiranih useljenika iz drugih članica EU-a. Barroso je također istaknuo da, iako su druge članice spremne izići Velikoj Britaniji u susret, očito postoje stvari preko kojih se ne može prijeći i ne vidi kako bi proizvoljno ograničenje useljavanja moglo biti prihvaćeno.

Nick Clegg, Cameronov zamjenik i vođa proeuropskog koalicijskog partnera Liberalnih demokrata, rekao je da Velika Britanija neće biti snažnija niti prosperitetnija ako iziđe iz EU-a. Cameronovu stranku gura prema izlasku iz EU-a "slijepa panika" zbog jačanja euroskeptične stranke UKIP, rekao je.

"Konzervativci su usvojili strategiju koja ima samo jedan konačni cilj, a to je izlazak iz Europske unije", rekao je. Downing Street najavio je da će Cameron svoj plan za ograničavanje useljavanja objaviti do Božića. Razmatra se nekoliko opcija i nikakva odluka još nije donesena, ističe.

"Očito je da su potrebne promjene sadašnjih aranžmana... i premijer će se za to zauzimati", rekao je Cameronov glasnogovornik, napominjući da i druge europske vlade također razmatraju posljedice useljavanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene