Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitao Junckeru

'Nije u prirodi naše zemlje da odustane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron izrazio je spremnost na suradnju s Jean-Claudeom Junckerom, koji je imenovan za predsjednika Europske komisije iako mu se Velika Britanija protivila.

Nakon što je na summitu EU-a u petak izgubio glasovanje o Junckeru, Cameron je upozorio da je to velika pogreška koja će dovesti u pitanje ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji. Kazao je također da će zbog Junckerova imenovanja biti teže refomirati EU.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Zoran Milanović na promociji na promociji Milanović: "Hrvatska je na neki način u ratu"

Protiv Junckera glasovali su samo Cameron i mađarski premijer Viktor Orban. No u članku objavljenom u Daily Telegraphu u ponedjeljak, Cameron je ublažio stajalište.

'Tijekom svoje kampanje Jean-Claude Juncker rekao je da će imati razumijevanja za stajališta Velike Britanije i u svom se programu obvezuje da će raditi na tome da se postigne pravedan dogovor s našom zemljom', navodi. 'Surađivat ćemo s njime', ističe. 'Ako se uspijemo dogovoriti da se ne krećemo, svaki svojim ritmom, prema istom mjestu, tada postoji mogućnost za suradnju.'

Britanski mediji o 'ponižavajućem porazu' i izlasku iz EU

'Ne protivim se čvršćoj integraciji eurozone. Mislim da je ona neizbježna. Članice eurozone moraju donijeti svoje odluke. Ali znam da Britanci ne žele biti u tome', dodaje.

Cameron odbacuje kritike da je poraz oko Junckera nanio 'kobni udarac' njegovu planu da redefinira britanske odnose s EU-om. 'Ne niječem da to čini tu zadaću težom i podiže uloge. Ali nije u prirodi naše zemlje da odustane', ističe.

Cameron je u nedjelju nazvao Junckera kako bi mu čestitao i pozdravio njegovu spremnost da se 'pronađe dobro rješenje za Veliku Britaniju.'

Ispitivanje javnog mijenja čije je rezultate u nedjelju objavio Mail on Sunday pokazalo je da bi 47 posto Britanaca glasovalo za izlazak iz EU-a kada bi se referendum održao u ovom trenutku, a 39 posto želi ostati u Uniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene