Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BARBARA ŠTRBAC IZ MOLDAVIJE

Hoće li se rat u Ukrajini preliti na Moldaviju? Proruska regija izdala uzbunu za terorizam, podigla razinu sigurnosti...

Sve više raste zabrinutost da bi se rat u Ukrajini mogao preliti na susjednu Moldaviju. U tamošnjoj odcijepljenoj proruskoj regiji Pridnjestrovlju, posljednjih je dana zabilježeno nekoliko napada za koje se Rusi i Ukrajinci međusobno optužuju.

Vlada proruske moldavske regije Pridnjestrovlje izdala je uzbunu za terorizam, podigla razinu sigurnosti, a Ukrajina tvrdi kako je riječ o lažnim napadima čiji je cilj i tu regiju uvući u rat. Iz glavnoga grada Moldavije Kišinjeva, za Dnevnik Nove TV u petak se javila reporterka Barbara Štrbac.

"U Moldaviji napetosti kada je riječ o Transistriji nisu ništa novo. One datiraju još od početka devedesetih godina, odnosno od samog početka neovisnosti te nekadašnje sovjetske republike", kazala je Štrbac te dodala kako u Moldaviji trenutno živi oko tri milijuna ljudi, od kojih na području Transistrije živi njih oko 450.000.

"Samostalnost su proglasili još 1990., ali nijedna zemlja članica UN-a nije priznala njihovu neovisnost. Posljednjih dana raste eskalacija nasilja. Srušen je jedan radio toranj, napadnute su neke vojne jedinice.

U Transistriji je stacionirano oko 2000 pripadnika ruskih snaga, od kojih je tristotinjak službeno, ostalo su paravojne trupe, kažu u Moldaviji. Sada se međusobno optužuju Rusija i Ukrajina. Ukrajina tvrdi da je cijeli napad insceniran, samo zato da bi se tu regiju uvuklo u ratne sukobe", izvijestila je reporterka Nove TV.

Na prvi pogled u glavnome gradu Moldavije život teče normalno, ali svi oni bolje upućeni u situaciju kažu kako napetosti rapidno rastu.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac NAJTEŽE STRADAJU CIVILI Stručnjak o fosfornom streljivu i kemijskom oružju: "Simptomi trovanja su vrlo ružni - tremor mišića, pjena na ustima, teško disanje, bolovi u tijelu..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska među 4 najgore zemlje u EU Kako zaustaviti iseljavanje: Općine koje su uspješne imaju nešto zajedničko

Osim što se boje za sigurnost, u Moldaviji strahuju i zbog činjenice da su u potpunosti ovisni o ruskome plinu koji je glavni energent za sve njihove njihove elektrane koje se nalaze u Transistriji.

Njihov dug prema Gazpromu je golem i Gazprom će 1. svibnja odlučiti hoće li im nastaviti isporučivati plin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene