Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slom tržišta nekretnina

Greškom izbacili ljude na ulicu: Banke im moraju vratiti novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset velikih američkih banaka pristale su platiti 8,5 milijardi dolara kućevlasnicima kojima su odbili refinanciranje kredita, a neke i deložirali iz njihovih domova. Veći dio te svote ipak ide na pomoć u refinanciranje dugova 'na čekanju'.

Nakon što su optužene da su pogreškom poništile prava na hipoteke vlasnicima kuća kojima je trebalo biti dopušteno da zadrže svoje domove, banke su sklopile nagodbu. Među njima su JP Morgan Chase, Bank of America i Wells Fargo koje će platiti vlasnicima kuća koji su bili deložirani, milijarde dolara te ponovno razmotriti njihov zahtjev za hipotekom na način na koji su trebali prema pravilima još iz 2011. godine, javlja AP.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

'Deset velikih banaka i kreditnih ureda nagodilo se nakon što su dugo imali otvorena pitanja s američkim federalnim rezervama i federalnim regulatorima oko sumnjivih poništavanja prava na hipoteku kućevlasnicima', rekao je ekonomski analitičar Chris Rugaber. Naređeno im je ponovno razmatranje zahtjeva za hipotekama jer su do sada pogrešno vodile dokumentaciju te su preskakale potrebne korake u proceduri odobravanja zajma.

'Nagodba uključuje isplatu 8,5 milijardi dolara. Nešto malo više od tri milijarde ide kućevlasnicima i bivšim kućevlasnicima, a oko pet milijardi ide za plaćanje pomoći za druge oblike asistencije kao što je reprogramiranje kredita', kaže Rugaber.

>> Zatvorena najstarija banka u Švicarskoj, pomagali u utaji poreza

Odvojeno od ovog slučaja, Bank of America pristala je platiti 10,3 milijarde kreditnom uredu koji djeluje u sustavu države, Fannie Mae, u sklopu nagodbe povezane s lošim kreditima tijekom krize.

Ovi su dogovori posljednji koraci banaka prema eliminiranju stotina milijardi dolara potencijalnih obveza povezanih s slomom nekretnina koji je započeo 2008. godine. Nakon što objave zaradu za četvrti kvartal prošle godine, banke se nadaju da će uvjeriti ulagače da ima poboljšanja prema rješavanju takozvanih legalnih potraživanja.

Ali mnogi kažu da dogovor o odobravanju hipoteka dopušta bankama da izbjegnu odgovornost za štete koje su ih mogle koštati daleko više.

Regulatori su u nagodbi pristali na prenisku cijenu i moguće na uštrb potrošača, smatraju udruge. 'Neke potrošačke udruge nisu presretne s nagodbom. Misle da se banke izvlače, da bi trebale platiti više. Mnoge osobe koje su izgubile svoje domove, dobit će maksimalnu odštetu od 125.000 dolara, a mnogi neće dobiti ni približno toliko. Mislim da će se nastaviti napori da se natjera banke da plate nešto više. Ali također mislim da je ovo veliki korak za banke da pokušaju to staviti iza sebe', dodao je Rugaber.

Prema nagodbi, klijenti kojima je nepravedno odbijena hipoteka mogli bi dobiti između 1.000 i 125.000 američkih dolara. Odbijanje refinanciranje duga, smatra se manjim prekršajem. Onima kojima je kuća nepravedno oduzeta i prodana veći je prekršaj i te osobe imaju pravo na veću naknadu.

Ova nagodba odnosi se na 3,8 milijuna ljudi kojima je nepravedno odbijena hipoteka tijekom 2009. i 2010. godine. Svi će oni primiti neku vrstu naknade, što je u prosjeku 2.237 dolara po kućevlasniku. Oko 3,3 milijarde bit će direktno isplaćeno zajmoprimcima, a 5,2 milijarde drugim kreditnim uredima i s njima će biti sanirano refinanciranje dugova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene