Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priznali krivnju

Zatvorena najstarija banka u Švicarskoj, pomagali u utaji poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najstarija banka u Švicarskoj Wegelin biće zatvorena nakon što je priznala krivnju pred sudom u New Yorku pod optužbom da je pomagala Amerikancima u izbjegavanju plaćanja poreza.

Banka Wegelin, osnovana 1741. godine, pristala je platiti američkim vlastima 57,8 milijuna dolara. U priopćenju se navodi kako će poslije isplate banka prestati s poslovanjem.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici Odmorište Zermatt Planina Matterhorn Šestero ljudi nestalo tijekom skijanja: Policija bez novih informacija i nakon akcije potrage

>> Banka manipulirala kamatama pa je kaznili s 1,5 MILIJARDI dolara!

Banka je priznala da je više od 100 američkih državljana preko nje utajilo 1,2 milijarde dolara poreza u periodu od gotovo 10 godina, prenosi BBC.

Sjedište banke je u malom švicarskom gradu Saint Galen, a počela je poslovati 35 godina prije potpisivanja američke deklaracije o nezavisnosti u 18. stoljeću.

To je prva strana banka koja je priznala krivnju za utaju poreza u SAD. Ostale švicarske banke su u posljednjih nekoliko godina počele onemogućavati Amerikancima otvaranje off-shore računa.

Američki državni tužitelj izjavio je da je banka Wegelin 'uskočila i popunila prostor koji je nastao kada su ostale švicarske banke prekinule spornu praksu pod pritiskom američkih vlasti'.

Otto Bruderer, jedan od članova uprave te banke, rekao je kako je svjestan činjenice da je ponašanje banke u prošlosti bilo 'pogrešno'.

Banka je na početku sudskog procesa tvrdila da ona podliježe švicarskim zakonima, pošto ima podružnice samo u svojoj zemlji, ali je kasnije priznala krivnju. Još nije poznato hoće li američke vlasti kazneno goniti članove uprave Wegelina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene