Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o prekidu vatre

Azerbajdžan i armenski separatisti bez dogovora o miru: "Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Azerbajdžan je u četvrtak započeo mirovne pregovore s armenskim separatistima, nakon brze vojne pobjede u regiji Gorski Karabah, no konačni dogovor ipak nije postignut.

Nije postignut konačan dogovor između etničkih Armenaca iz Gorskog Karabaha i Azerbajdžana, objavila je ruska novinska agencija RIA u četvrtak, pozivajući se na armenskog predstavnika na razgovorima u Jevlaku.

RIA prenosi i izjavu azerbajdžanskog predstavnika koji je kazao kako je bilo teško očekivati da će se svi problemi između Bakua i etničkih Armenaca iz Karabaha riješiti na jednom sastanku.

David Babajan, savjetnik predsjednika Artsakha, kako Armenci nazivaju Gorski Karabah, kazao je kako se mora razgovarati o još mnogim pitanjima i problemima.

"Imamo sporazum o prekidu vojnog djelovanja, no čekamo konačan dogovor, razgovori traju", rekao je Babajan, savjetnik predsjednika Samvela Šahramanjana.

Govoreći o razoružavanju, Babajan je rekao da etnički Armenci ne mogu biti prepušteni da poginu te da se stoga prvo trebaju dogovoriti sigurnosne garancije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković hvalio Vladu, sasuo kritike na račun političkih protivnika: ''Vidi se trend smanjenja cijena. Oporba je jalova, lijepi etikete''

Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev objavio je da je Baku Armencima dao nacrt dogovora za mir, prenosi RIA. Baku sada čeka reakciju armenskih vlasti, rekao je Alijevljev predstavnik ruskoj agenciji.

Armenski premijer Nikol Pašinjan, čiju ostavku sada traži armenska oporba, rekao je svojim sunarodnjacima da njihova država mora biti "slobodna od sukoba" radi svoje neovisnosti.

Babajan je za Reuters rekao da se Armenci osjećaju ostavljenima od Rusije, Zapada i Armenije.

"Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama – shvaćate li vi u Reutersu to? Zapad šuti, Rusija šuti, Armenija šuti. Što bi trebali učiniti?" rekao je.

Azerbajdžanske snage upale su u Gorski Karabah u utorak, a dan poslije zaustavile su vojno djelovanje nakon uspješno provedene akcije koja je primorala armenske separatiste da pristanu na prekid vatre i puni povratak te regije pod kontrolu Azerbajdžana.

Pregovori u Jevlaku, smještenom više od 200 kilometara zapadno od Bakua, održali su se na dan održavanja izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o sukobima na Kavkazu, kasnije u četvrtak.

Njegov savjetnik za vanjsku politiku Hikmet Hajiyev obećao je siguran prolaz za separatiste koji su se predali te tvrdi da Baku želi mirnu reintegraciju Armenaca iz Karabaha.

Baku je u srijedu zaustavio vojno djelovanje u Gorskom Karabahu nakon što je postigao uspjeh na bojnom polju i time primorao armenske separatiste da pristanu na prekid vatre i puni povratak te regije pod kontrolu Azerbajdžana.

Pročitajte i ovo Vrijeme oblaci Poslana upozorenja Izdan meteoalarm za dio Hrvatske: Stižu grmljavinski pljuskovi i jaki udari vjetra

Baku tvrdi da je prvi put u nekoliko desetljeća vratio kontrolu nad tom planinskom regijom, samo 24 sata nakon što je započeo vojnu akciju. Riječ je o regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbajdžana, no čijim dijelovima od kraja sukoba početkom devedesetih vladaju separatističke armenske snage.

Deeskalacija?

Armenski separatisti nakon napada su pristali predati oružje tvrdeći da je u sukobima poginulo 200 ljudi. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da će u pregovorima posredovati ruske mirotvorne snage.

"Nadam se da možemo postići deeskalaciju i usmjeriti rješenje ovog problema na put mira", rekao je kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiuu.

Armenija i Azerbajdžan od raspada Sovjetskog Saveza oko te regije vodili su nekoliko ratova. Sukobe su obilježavali ratni zločini s obje strane, a strahuje se da će i nakon posljednjeg konflikta nastati izbjeglička kriza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizarna metoda Izgladnjele životinje u zoološkim vrtovima, drakonske kazne zbog krastavaca: Što se to događa?

Kolaps separatističkog otpora predstavlja veliku pobjedu za azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva. On je kazao kako će to imati pozitivan utjecaj na mirovni proces između Azerbajdžana i Armenije.

U srijedu je rekao da će Armenci u Karabahu moći sudjelovati na azerbajdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sustavu te da će moći slobodno prakticirati svoju kršćansku vjeru u toj većinski muslimanskoj državi.

"Pretvorit ćemo Karabah u raj", najavio je Alijev predstavljajući sebe kao čovjeka od riječi.

Njegov savjetnik za vanjsku politiku Hikmet Hajiyev obećao je siguran prolaz za separatiste koji su se predali te tvrdi da Baku želi mirnu reintegraciju Armenaca iz Karabaha.

Separatistički dužnosnik rekao je kako je evakuirano više od 10 tisuća ljudi.

Strah od većeg sukoba

Europska unija i Sjedinjene Države proteklih su mjeseci posredovale u pregovorima Bakua i Erevana kako bi osigurale dugotrajan mir.

Bijela kuća u srijedu je objavila da je zabrinuta za humanitarnu situaciju u Gorskom Karabahu, a francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna upozorila je na rizik eskalacije toga sukoba u rat između dviju zemalja na Kavkazu.

Poraz separatista, drugi u tri godine, potaknuo je prosvjede u Armeniji.

U Erevanu su izbile ulične borbe, a tisuće prosvjednika, noseći zastave separatističke regije, blokirale su ceste.

Armenski premijer Nikol Pašinjan, prozvan izdajicom na prosvjedima, već je suočen s pozivima dijela oporbe da odstupi s dužnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene