Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori su sve bliže

Plenković hvalio Vladu, sasuo kritike na račun političkih protivnika: ''Vidi se trend smanjenja cijena. Oporba je jalova, lijepi etikete''

Nakon stupanja na snagu novog paketa mjera u ponedjeljak vidi se trend smanjenja cijena, ustvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Podsjetio je i na Vladine mjere ograničenja cijena struje i plina za kućanstva, institucije i gospodarstvo te na izvještaj kreditne agencije S&P kazavši da je to izvješće potvrda dobrog rada Vlade.

Oduševljenje probijanjem druge cijevi tunela Učka premijer Andrej Plenković nije krio ni na početku uvodnog govora kojim je otvorio ovotjednu sjednicu Vlade, a podsjetio je, između ostalog, i na završenu obnovu osječke barokne jezgre. 

Osvrnuo se opet i na izvješće u kojem je S&P revidirao izglede hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne te istaknuo da je agencija prepoznala napore Vlade da Hrvatska prebrodi krizu. Među njima je i peti paket mjera, vrijedan 464 milijuna eura, namijenjenih građanima.

"Od ovog ponedjeljka na snazi je naš paket mjera, posebno dio koji se odnosi na kontrolu cijena. Trideset proizvoda naveli smo u odluci Vlade. Vidimo i trend smanjenja u nizu drugih proizvoda, kakav je i bio duh razgovora i razumijevanje trgovaca. Sve je to u cilju smanjenja troškova potrošačke košarice za naše građane", kazao je.

''Na korak smo od prelaska u najvišu razinu investicijskog rejtinga'', naglasio je premijer, koji se time hvalio i na aktualnom prijepodnevu ovoga tjedna nakon povratka zastupnika u saborske klupe s ljetne stanke.

''Vidjeli smo jalovu i nemaštovitu opoziciju koja bez ikakvih argumenata lijepi etikete i ponavlja teze o korupciji i izdaji. Umjesto da nude rješenja koja bi pomogla građanima, niti jedne ideje i niti jednog rješenja. Tu je ta razlika između naših rezultata i njihovih jalovih i lažnih kritika", kazao je i najavio sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Mathiasom Cormannom.

''Ulaskom u OECD Hrvatska želi zaokružiti punu integraciju u europske institucije'', rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podizanje svijesti Oko 70.000 ljudi u Hrvatskoj na udaru je bolesti koja je uvijek fatalna: No ako se otkrije dovoljno rano...

Pročitajte i ovo Zbog radova se na mjesec dana zatvara dio Avenije Većeslava Holjevca Pakao dug mjesec dana Novi prometni kaos: Počinju radovi na jednoj od ključnih avenija u Zagrebu

Mjera pomoći zbog svinjske kuge

Vlada je na sjednici donijela odluku o interventnoj pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije.

"Jedna je od nužnih mjera i provedba usmrćivanja i uklanjanja svinja na ugroženom području. Provedbom te odluke omogućuje se isplata svim uzgajivačima, subjektima ili pravnoj osobi koji dosad nisu ostvarili pravo pomoći ili su djelomično ostvarili pomoć iz programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave svinjske kuge", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Objasnila je da se time uzgajivačima omogućuje nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje i nadoknada gubitka za uklonjene svinje od trenutka potvrde pojave bolesti u Hrvatskoj, pri čemu se iznos potpore utvrđuje sukladno prema broju, kategoriji i težini uginulih i uklonjenih svinja.

Potrebna sredstva za tu mjeru, kazala je ministrica, procijenjena su na 4,5 milijuna eura i osigurana su u državnom proračunu.

Do danas je eutanazirano oko 19.000 svinja zbog afričke svinjske kuge na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja, a socioekonomske posljedice su velike. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene