Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarna metoda

Izgladnjele životinje u zoološkim vrtovima, drakonske kazne zbog krastavaca: Što se to događa?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od ukidanja sredstava zoološkim vrtovima, zbog čega su životinje ostale bez hrane, do pisanja kazni zbog potpuno beznačajnih prijestupa, sve upućuje na to da je kineska ekonomija u ozbiljnim problemima.

Kineska skupina za zaštitu divljih životinja hitno je zamolila za pomoć zoološkom vrtu koji se suočava s ozbiljnom nestašicom hrane za svoje životinje. Lokalna vlada, koja se bori s financijskim poteškoćama zbog sve većeg duga uzrokovanog pandemijom COVID-a i krizom na tržištu nekretnina, nije mogla osigurati sredstva.

Zoološki vrt, dom raznim životinjama, uključujući medvjede, alpake i majmune, nije dobio novac šest mjeseci doznaje CNN. Kako bi riješile svoju financijsku krizu, neke lokalne vlasti u Kini pribjegavaju neobičnim mjerama, poput nametanja kazni za manje prekršaje.

U slučaju zoološkog vrta, nakon negodovanja javnosti, gradska vlast na kraju je osigurala sredstva za plaće osoblja i hranu za životinje. Međutim, šire pitanje duga među kineskim regionalnim vladama ostaje znatan ekonomski rizik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podizanje svijesti Oko 70.000 ljudi u Hrvatskoj na udaru je bolesti koja je uvijek fatalna: No ako se otkrije dovoljno rano...

Willy Lam, viši suradnik u Zakladi Jamestown, procjenjuje da bi kinesko zaduživanje moglo dosegnuti od 9 do 12 trilijuna dolara, uključujući "skriveni dug" od financijskih mehanizama lokalnih vlasti stvorenih da zaobiđu ograničenja zaduživanja.

Ti subjekti financiraju infrastrukturne projekte, ali Lam smatra da je situacija izvan kontrole, pri čemu polovica prihoda lokalne samouprave odlazi na kamate na dug, što dovodi do oštrih kazni za tvrtke. Na primjer, Šangaj je kaznio restorane sa 685 dolara svaki jer su posluživali narezane krastavce bez dozvole, što je izazvalo bijes javnosti.

Vozači kamiona u Henanu na sličan su način kažnjeni zbog prekoračenja ograničenja težine, a lokalni dužnosnici naveli su financijske probleme kao razlog za izricanje visokih kazni.

Pročitajte i ovo Ramzan Kadirov i Jevgenij Prigožin Čečenski vođa Oglasio se Kadirov nakon izvješća da je u bolnici: "Zašto bi zbog moje bolesti trebalo biti galame?"

Najmanje 15 kineskih gradova zabilježilo je 100 posto ili više povećanje prihoda povezanih s novčanim kaznama i oduzimanjem u 2021., prema Yuekai Securities. Nanchang je imao najveći rast od 151 posto, dok je Qingdao vodio u ukupnom iznosu od 600 milijuna dolara.

Te kazne odražavaju financijski očaj zbog fiskalnih ograničenja, s obzirom na to da lokalne vlasti ne mogu prilagoditi poreze. Prikupljanje poreza u Kini u odnosu na njezino gospodarstvo opalo je od 2015. i pogoršalo se tijekom pandemije, s ukupnim padom prihoda od poreza od 3,5 posto u 2022., prema analizi CNN-a.

Središnja vlada reagirala je obeshrabrujući proizvoljne novčane kazne kako bi ostvarila prihod, ali problem i dalje postoji. Premijer Li Qiang obećao je da će se suzbiti takve prakse, upozoravajući da one štete gospodarstvu i poslovnom povjerenju te da mogu potaknuti nezadovoljstvo Pekingom.

Nametanje proizvoljnih novčanih kazni malim poduzećima kako bi se nadoknadili nedostaci lokalnih vlasti smatra se nerazboritim i kontraproduktivnim, potencijalno štetnim za siromašne i izazivanjem više neslaganja protiv vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene