Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija: SPOe uoči izbora tijesno vodi u anketama pred OeVP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijska Socijaldemokratska stranka (SPOe) vodi pred Narodnom strankom (OeVP) s 2 posto glasova desetak dana prije prijevremenih austrijskih parlamentarnih izbora, dok Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i dalje bilježi uspon, pokazali su rezultati Gallupova ispitivanja javnog mnijenja.

Za izbore, koji će se održati 28. rujna, natječe se 10 stranaka, a sami izbori ocijenjuju se kao najnapetiji u austrijskoj povijesti.

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12)

Gallupovo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da vladajuća SPOe dobiva 28 posto očekivanih glasova birača ostvarivši isti rezultat kao i tjedan ranije. Njezin glavni protivnik OeVP u odnosu na prošli tjedan izgubio je jedan posto glasova i sada dobiva 26 posto glasova potpore, a austrijski vicekancelar i čelnik Narodne stranke Wilhelm Molterer, koji je rečenicom "dosta je" u srpnju najavio raspad koalicije i nove izbore, ne uspijeva pridobiti za sebe mnoge neodlučne birače.

Za sada je u konstantnom usponu ekstremna desničarska Slobodarska stranka i Pokret za budućnost Austrije (BZOe), koji je 2005. nastao izdvajanjem iz Slobodarske stranke, ali, kako ističu analitičari, to se sve može promijeniti s obzirom na oko dva milijuna birača (od ukupno oko 6 milijuna) koji su još uvijek neodlučni oko toga komu pokloniti svoj glas.

Paket stranačkih mjera protiv poskupljenja prehrambenih proizvoda i drugih roba, koji je predstavio čelnik Socijaldemokratske stranke Werner Faymann i koji čini jedno od važnijih predizbornih obećanja te stranke, ne nailazi na očekivanu potporu drugih stranaka te je pitanje hoće li biti prihvaćen prije izbora, 24. rujna, u parlamentu, kako očekuju socijaldemokrati.

Prema ispitivanjima popularnosti pojedinih stranačkih čelnika, najviše naklonosti birača u anketama osvaja čelnik SPOe Faymann, koji prednjači u utrci za kancelarsko mjesto pred Wilhelmom Moltererom (OeVP) - 45 posto ispitanika želi Faymanna, a 32 posto Molterera za austrijskog saveznog kancelara.

Prognoze ispitanika o tome koja će stranka biti izborni pobjednik pokazuju da većina od 57 posto računa da će pobijediti socijaldemokrati, a samo 16 posto očekuje pobjedu narodnjaka.

Ono što je karakteristično za austrijsku političku scenu jest da su obje velike vladajuće stranke, SPO-e i OeVP, pale ispod 30 posto glasova, dok srednje stranke polako dobivaju glasove. Izgleda da se Slobodarska stranka (FPOe) uspjela učvrstiti na trećem mjestu, uz potporu od 17 posto glasova.

Stranka Zelenih pala je na 12 posto i teško će ostvariti željeni cilj od 15 do 17 posto glasova. Pokret za budućnost Austrije (BZOe), Joerga Haidera, dobio je u odnosu na prošli tjedan dva posto glasova više i sada ima 8 posto pa koruški zemaljski poglavar sigurno ulazi u savezni parlament. Štoviše, prema nekim prognozama, uspjeh njegove stranke mogao bi biti iznenađenje izbora te bi Pokret za budućnost Austrije mogao potisnuti Stranku zelenih s četvrtog mjesta. BZOe je ušao u parlament prije dvije godine s četiri posto glasova.

Otvorenim ostaje hoće li u parlament uspjeti ući Liberalni forum i Lista Fritza Dinkhausera, dok se za tri druge manje stranke, komunističku, kršćansku i građansku listu, ne očekuje da će uspjeti ući u savezni parlament.

Mediji su objavili da će izbori u Austriji stajati više od 26 milijuna eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene