Turski forenzičari u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Foto: AFP)
Turski forenzičari u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Foto: AFP)

Audiosnimka, koju je opisao turski dužnosnik, otkrila je da su saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju prije dva tjedna u saudijskom konzulatu u Istanbulu odrezani prsti, odrubljena glava te je potom raskomadan, pišu američki mediji.


Jamal Khashoggi bio je žestok kritičar saudijskog režima koji je pisao za američke novine The Washington Post. Saudijske vlasti za njegov nestanak nisu dale objašnjenje, iako su od njega prošla više od dva tjedna.

Vezani članci Pravda za Jamala Khashoggija (Foto: AFP) Istražiteljica ubojstva koje je zgrozilo cijeli svijet: "Imala sam uvid u dio jezivog audiomaterijala..." Prosvjednik sa slikom ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispred saudijskog konzulata u Istanbulu (Foto: AFP ) Saudijske vlasti priznale su da je Khashoggi ubijen u njihovu konzulatu: Tvrde da naredba nije stigla s vrha vlasti

Tim od 15 saudijskih agenata, od kojih su neki povezani sa saudijskim princom Mohamadom bin Salmanom, su čekali ispred saudijskog konzulata u Istanbuli kada je u njega ušao Khashoggi.

Nakon što mu je pokazan ured saudijskog konzula, Mohamada al-Otaibija, agenti su Khashoggija počeli tuči i mučiti te su ga ubili i raskomadali, rekao je viši turski dužnosnik, izvještava New York Times.

"Radite to vani. Uvalit ćete me u probleme", rekao im je al-Otaibi, tvrdi turski dužnosnik. "Šuti ako želiš živjeti kad se vratiš u Arabiju", odgovorio mu je jedan od agenata.

Nakon što su mu odrubili glavu i raskomadali tijelo, došao je forenzičar koji je agentima rekao da slušaju muziku dok se rješavaju tijela jer će im tako biti lakše.