Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zaokret u politici

Asadov režim želi pregovore, pobunjenici ne žele ni čuti za to dok on ne odstupi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako se možda sprema zaokret u politici Bašara al Asada prema sirijskim pobunjeničkim snagama.

Ministar vanjskih poslova Sirije, Walid Muallem, najavio je kako je Asadov režim spreman na pregovore sa sirijskom naoružanom opozicijom, tijekom posjeta Moskvi gdje vosdi razgovore s ruskim čelnicima, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Sirijski pobunjenici koje podržava Turska (Foto: AFP) Akciju nazvali "brutalnom agresijom" Sirija niječe da ju je Ankara informirala o napadu na Afrin Slika nije dostupna Unatoč tome, nema reakcije Carla Del Ponte: "Postoji dovoljno dokaza da UN osudi Assada za ratne zločine"

>> Sirijski pobunjenici zauzeli nukelarni kompleks!

'Spremni smo za dijalog s bilo kim tko želi razgovarati, uključujući i one koji se bore s oružjem u rukama, jer vjerujemo da se reforme ne mogu provesti kroz krvoproliće, već kroz dijalog', rekao je Muallem prije razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.

Sirijski ministar vanjskih poslova upozorio je Lavrova kako u Siriju dolaze borci iz 30 stranih zemalja. 'Danas Jabhat al-Nusra, koja je povezana s al-Qaidom, vodi glavninu borbi u Siriji. Pozvali su borce iz 28 zemalja, uključujući i Čečeniju', istaknuo je Muallem.

Oporba osniva svoju vladu

Skoro osnivanje vlade u pobunjeničkom dijelu Sirije trebalo bi omogućiti oporbi da nadoknadi kašnjenje u odnosu na islamističe skupine, koje se se utvrdile na terenu i potaknuti akciju međunarodne zajednice, smatraju stručnjaci.

Nacionalna koalicija oporbe, koju priznaje nekoliko zapadnih zemalja kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, objavila je u petak da će se sastati 2. ožujka u Istanbulu i odlučiti o sastavu tog 'privremenog' kabineta i izabrati šefa.

Glavna funkcija te vlade će biti upravljanje područjima koja izmiču kontroli režima Bašara al Asada, rekao je jedan glasnogovornik. Ta objava oporbe zbiva se tijekom raspada Sirije kao države dok se ne nazire rješenje za krvavi sukob koji traje gotovo dvije godine.

Spremni djelovati

'Oporba se želi učvrstiti u Siriji što bi joj pružilo više vjerodostojnosti', rekao je direktor Brookings Doha Centera, Salman Shaikh. Analitičari ocjenjuju da oni žele pokazati da su spremni djelovati i žele organizirati život u oslobođenim područjima.

Na razini sigurnosti postoji dramatična praznina koja izaziva kaos, naglašavaju stručnjaci, koji drže da bi osnivanje vlade omogućilo organiziranje humanitarne pomoći i stvaranje političkog prostora između donatora i potrebitih.

Međunarodna zajednica je podijeljena između zapadnih zemalja koje pozivaju na Assadov odlazak, ali odbijaju naoružati pobunjenike jer strahuju da bi ekstremisti preuzeli arsenal, i Rusije koja podržava svog sirijskog saveznika.

Koalicija je tijekom proteklog vikenda najavila da odustaje od sudjelovanja na nekoliko susreta u inozemstvu kako bi ukazala na 'međunarodnu šutnju na zločine koje je počinio režim'.

Pobunjenici ne žele pregovoire dok Asad ne ode

Sirijski pobunjenički vođa u ponedjeljak je izjavio kako se pregovori o okončanju građanskog rata ne mogu ostvariti dok s dužnosti ne odstupi predsjednik Bashar al-Assad, a zapovjednici vojske i snaga sigurnosti ne budu izvedeni pred sud.

'Dok se ovi naši zahtjevi ne ostvare nećemo pregovarati', rekao je brigadir Selim Idris za Al-Arabiyu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene