Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza

Sirijski pobunjenici zauzeli nukelarni kompleks!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski pobunjenici zauzeli su kompleks u blizini Eufrata u kojem se, kako se pretpostavlja, nalazi nuklearni reaktor koji su izraelski zrakoplovi uništili prije šest godina, izvijestili su u nedjelju izvori iz oporbe.

Kompleks Al-Kubar, koji se nalazi 60 km zapadno od grada Deir al-Zora, bio je u fokusu međunarodne pozornosti 2007. kada ga je Izrael raketirao. SAD je tada objavio kako je riječ o nuklearnom reaktoru koji je Sirija izgradila uz pomoć sjevernokorejskih stručnjaka s ciljem izrade nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama''

Glasnogovornik istočnog Združenog stožera Slobodne sirijske vojske, Omar Abu Laila rekao je kako su pobunjenici na spomenutom mjestu pronašli samo hangare s najmanje jednom Scud raketom.

>> Sirija: Pobunjenici srušili dva vojna zrakoplova

'Čini se da je mjesto pretvoreno u lansirnu bazu za Scudove', rekao je. Sirijska vojska, koja je potpuno razrušila mjesto nakon izraelskog zračnog napada, tvrdi da je kompleks bio vojno postrojenje, no Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) nije se dopuštao pristup nakon što je Agencija objavila kako bi kompleks mogao biti nuklearno postrojenje.

UN-ovi inspektori pregledali su kompleks u lipnju 2008., no sirijske im vlasti od tada zabranjuju pristup postrojenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene