Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sirija je počela izvršavati svoju prvu obvezu iz nedavno postignutog sporazuma SAD-a i Rusije o stavljanju kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.


Organizacija za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW) sa sjedištem u Haagu izvijestila je da je od sirijskih vlasti dobila detalje o arsenalu kemikalija kojima raspolaže režim predsjednika Bašara al-Asada.

Vezani članci Slika nije dostupna U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

Time je Sirija počela ispunjavati svoju prvu obvezu iz nedavno potpisanog dogovora Sjedinjenih Država i Rusije o stavljanju sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor.

'Primili smo dio podataka, očekujemo ih još. Lista je prilično duga, u tijeku je prijevod', kazali su u OPCW-u.

>> Sirija: Primirje između islamista i Slobodne sirijske vojske

Zasad nije objavljeno što stoji u dokumentima koji su stigli u OPCW, ali Reuters izvještava da Asadov režim vjerojatno ima oko tisuću tona kemijskog oružja u skladištima diljem države.

Rok za slanje popisa kemijskog naoružanja trebao je, prema dogovoru, isteći u subotu. Sljedeći bi korak trebao biti u Ujedinjenim narodima. Vijeće sigurnosti bi trebalo donijeti rezoluciju na temelju koje bi inspektori za kemijsko oružje ušli u Siriju kako bi se uvjerili u istinitost danas pristiglih dokumenata, a zatim bi trebalo krenuti i uništavanje kemikalija.

Bez obzira na rezoluciju, o kojoj još nema dogovora, inspektori će imati izrazito težak zadatak zbog borbi na terenu koje ne jenjavaju. Zasad nije jasno gdje bi se kemijsko oružje trebalo uništiti.

Dogovor SAD-a i Rusije postignut je nakon američke prijetnje vojnom intervencijom kao odgovorom na kemijski napad izveden u okolici Damaska 21. kolovoza. Bijela kuća i dobar dio Zapada krivnju za napad svalio je na režim Bašara al-Asada, dok sam Asad i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, tvrde da je napad zapravo bio provokacija pobunjenika.

Početkom tjedna o spomenutom je napadu objavljeno izvješće UN-ovih inspektora, koji su sakupili dokaze na terenu. U izvješću se ne upire prstom na krivca, ali se tvrdi da je u napadu korišten nervni plin sarin.

Informacije o broju poginulih u tom napadu su proturječne i sežu od nekoliko stotina do više od 1.400.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook