Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44 osobe pod morem

Potraga se usmjerava na morsko dno: Snažni vjetrovi i visoki valovi sve otežavaju, vremena je sve manje

Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva)
Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) AFP, arhiva
Aktualno Galerija Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) Foto: AFP, arhiva Eliana Krawczyk (Foto: AFP) Eliana Krawczyk (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) Galerija 1/3 >>
Argentinsko ministarstvo obrane objavilo je da je sedam neuspjelih satelitskih poziva za koje vjeruje da su došli iz nestale podmornice zabilježeno u subotu što bi mogao biti znak da posada plovila pokušava uspostaviti kontakt. No nade je sve manje, a kako vrijeme odmiče i protokoli se mijenjaju.

Argentinska podmornica ARA San Juan s 44 člana posade nestala je u petak 430 kilometara od obale, dok je plovila iz luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "dogodila se anomalija" Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili! Kolumbijska mornarica presrela podmornicu s kokainom - 4 Usred oceana VIDEO Objavljena snimka velike zapljene kokaina: Mornarica presrela podmornicu i uhvatila krijumčare

Vlasti su posljednji put imale kontakt s podmornicom u srijedu.

Mornarica smatra da pozivi "ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt" i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva.

Pozivi za koje se smatra da potiču s podmornice ARA San Juan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.

Argentinske vlasti rekle su da zasad nije potvrđeno da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza.

Predsjednik Argentine Mauricio Macri rekao je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.

Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika.

Nestala podmornica vraćala se s rutinske operacije na krajnjem jugu. Otprilike nakon dvije trećine putovanja, u razini s poluotokom Vladez izgubljen je svaki kontakt s posadom koja broji 44 člana. Kako je riječ o hibridnoj podmornici, na kombinirani dizelski i električni pogon vjeruje se da je problem u baterijama.

U ovakvim situacijama protokol nalaže izranjanje na površinu, zbog čega je zapovjedništvo bilo uvjereno da je posada nastavila ploviti prema matičnoj luci. Umirivali su obitelji mornara uvjeravajući da imaju dovoljno zaliha hrane, ali nakon tri dana i detaljne pretrage morske površine, nade je sve manje. Potraga se usmjerava na morsko dno.

''Molim se za članove posade podmornice argentinske mornarice koja je nestala'', rekao je papa Franjo. Molitva je jedino što je preostalo i obiteljima nestalih. Snažni vjetrovi i visoki valovi otežavaju potragu, a vremena je sve manje.

Eliana Krawczyk (35) jedna je od članica posade. Časnica je za naoružanje te je prva Argentinka u povijesti koja služi na podmornici, i to od 2004. godine. (N.C. / M.D. / Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene