Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL)
Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL) Foto: IPA/PIXSELL

Na Tajanijevu izjavu izrečenu u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja talijanskih žrtava fojbi u Basovizzi kod Trsta reagirala je uz ostale slovenske političare i povjerenica Europske komisije Violeta Bulc.


Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji, izrazio je spremnost da posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene tisuće Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista u posljednje dvije godine Drugog svjetskog rata, objavili su u utorak slovenski mediji.

Vezani članci Miroslav Škoro Oglasio se i Škoro: "Izjava Grabar-Kitarović traži hitnu reakciju" Miroslav Škoro (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Škoro o izjavi Grabar-Kitarović o željeznoj zavjesi: "Da nije smiješna, bila bi tragična"

Na Tajanijevu izjavu izrečenu u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja talijanskih žrtava fojbi u Basovizzi kod Trsta reagirala je uz ostale slovenske političare i povjerenica Europske komisije Violeta Bulc, zadužena za promet, poručivši mu preko Twittera da se takvo nešto ne očekuje od europskih lidera.

"Krivotvorenje povijesnih činjenica na slovensko-talijanskoj granici nije prihvatljivo. Europska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu", navela je Bulc te dodala da poziva Tajanija da oboje zajedno odaju počast žrtvama ubijenima kod jame Basovizze, gdje je u nedjelju potomcima talijanskih "esula" govorio Tajani, ali i nekadašnji nacistički logor Risiera u Trstu, gdje su u dvije posljednje ratne godine nastradale tisuće Slovenaca i Hrvata koji su ondje ubijeni i spaljeni, prenio je u utorak mariborski list Večer.

 

U daljnoj raspravi na Twitteru Tajani je Violeti Bulc odgovorio kako je "povijest povijest", a na objavu jednog komentatora koji ga je prozvao "fašistom", Tajani je izgubio strpljenje pa mu napisao da je "komunist".

Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL)
Antonio Tajani na Twitteru se sukobio s komentatorom (Foto: screenshot/Twitter) Foto: screenshot/Twitter

 

Objava je ubrzo uklonjena.

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio "krivo shvaćen" jer nije želio "nikoga uvrijediti" niti se radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija, nego o "poruci mira" da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

"Povijest je povijest, ali iz nje učimo učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Basovizze i žrtve logora Risiera", poručila je u prepisci na Twitteru Bulc, na što joj je Tajani odgovorio da je "spreman" to učiniti, prenosi mariborski list.

Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. 1944. tamo je sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj. Žrtve Risiere uglavnom su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi.

Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država 1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni. (Hina)