Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije komentirala

STIGLA POTVRDA Merkel ponovno izabrana za predsjednicu CDU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je ponovno izabrana za predsjednicu svoje konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i vodit će izbornu kampanju za parlamentarne izbore.

Angela Merkel je dobila 89,5 posto glasova, što je njezin drugi najlošiji rezultat u 16 godina na čelu CDU-a. Izgubila je sedam postotnih bodova u odnosu na izbore u predsjedništvo stranke prije dvije godine, u kontekstu kritika njezine politike prihvata izbjeglica tijekom 2015. godine.

Pročitajte i ovo Annegret Kramp-Karrenbauer (Foto: AFP) Tijesna pobjeda na stranačkom kongresu Era Angele Merkel je završila, a ovo je njezina politička nasljednica i nova šefica CDU-a Slika nije dostupna Odlazi nakon 18 godina Merkel održala oproštajni govor pred CDU-om: Bila mi je čast i zadovoljstvo biti na čelu stranke

To je također i njezin najlošiji rezultat u 11 godina od ulaska u ured kancelara i njezin drugi najlošiji rezultat kao predsjednice stranke.

Merkel nije komentirala rezultat glasanja tisuću zastupnika na konferenciji u Essenu, samo se zahvalila na ukazanom povjerenju.

Kancelarka, koja je krajem studenoga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat na čelu njemačke vlade, bila je 2015. i 2016. izložena oštrim kritikama u vlastitim redovima zbog odluke otvaranja Njemačke za oko 900.000 tražitelja azila.

Taj neviđeni priljev migranata je usmjerio brojne simpatizere CDU-a prema populističkoj desnici i poljuljao popularnost kancelarke, koja ju je ipak nedavno povratila.

Kancelarka je u utorak sredinom dana održala vrlo oštar govor o imigraciji pred zastupnicima CDU-a i inzistirala na vrijednostima Njemačke, na neprihvaćanju šerijatskog zakona i zalagala se za zabranu nošenja islamske marame u državnim institucijama, školama, sveučilištima i na sudovima.

To ipak nije spriječilo kritike, pa joj je zastupnik Eugen Abler tijekom kongresa zamjerio da je usmjerila kurs CDU-a ulijevo i zaključio da "tamo mogu naći malo birača, dok su ih na desnici puno izgubili".  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene