Jačanje hrvatske vojne sile nerijetko izaziva reakciju kod srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Njegov najnoviji ispad povezan je s nabavom balističkih raketa koje je Hrvatska zatražila kao donaciju iz vojnih viškova Pentagona.


Najnoviji ispad srbijanskog premijera Aleksandra Vučića povezan je s nabavom balističkih raketa koje je Hrvatska zatražila kao donaciju iz vojnih viškova Pentagona. Ako se od toga ne odustane, Vučić kaže - Srbija će naći odgovor.

Vezani članci Epidemiolog Predrag Kon Glavni srpski epidemiolog upozorava: "Situacija će se pogoršavati, to je nezaustavljivo" Aleksandar Vučić Europska komisija dala je do znanja da Srbija neće tako brzo u EU: ''Od rata tvrde da nema podataka o nestalim osobama''

Borbeni helikopteri, oklopna vozila ili haubice ili pak cijeli vojni mimohod, reakcija srbijanskog premijera nije izostala ni oko nabave balističkih raketa.

'Mi na pancir haubice imamo čime odgovoriti, obranit ćemo se, za patrije tog i tog tipa. Imat ćemo lazare u serijskoj proizvodnji, ne brinemo, ali, ne znam zašto bi netko u našem "regionu" uzimao balističke rakete. Vjerujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju, ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati pronaći odgovor za to', kazao je Vučić.

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila odgovara da ako Vučić ima nešto za prigovoriti neka se obrati NATO-u i Europskoj uniji.

'Nama ne može Srbija diktirati hoćemo li se ili nećemo naoružavati, hoćemo li ili nećemo provoditi i na koji način ćemo provoditi našu obrambenu politiku, mislim na to se zapravo ne treba obazirati. Takvih izjava koje bi netko mogao eventualno interpretirati kao prijetnje od premijera Vučića će sigurno biti još jako puno', kazao je stručnjak za geopolitiku, Vlatko Cvrtila.

BiH i Srbija o novom 'ratu na Balkanu'

Vojni analitičar iz Beograda Zoran Kusovac pak kaže, riječ je o iracionalnoj potrebi Srbije da se mjeri s Hrvatskom, ali ne i o prijetnji.

'Generalno je to prošlo prilično nezapaženo zato što je svima jasno da Srbija jednostavno nije u poziciji pokazati bilo kakvu vojnu konfrotaciju', smatra vojni analitičar, Zoran Kusovac.

No, ova Vučićeva izjava stiže nakon što je hrvatsko Ministarstvo obrane zatražilo od Pentagona da iz vojnih viškova donira Hrvatskoj među ostalim i balističke rakete dometa 300 kilometara.

'Ovo što mi trenutno nabavljamo nije uokvireno nekakvom agresivnom doktrinom prema nekoj susjednoj državi nego prije svega vezano je uz jačanje naših obrambenih kapaciteta, ali ne kao samostalne države nego kao države koja je članica NATO-a', kaže Cvrtila.

Da je riječ o Vučićevoj unutarnjoj politici stav je i međunarodnog tajnika HDZ-a Mire Kovača.

'Predsjednik Vlade Srbije je očito dao izjavu za svoju javnost, nova hrvatska Vlada, o kojoj trenutno pregovaramo, ojačat će međunarodni položaj Hrvatske, koji je zapostavljen, posebno unutar NATO saveza i Europske Unije', kazao je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Vučićeve izjave u Ministarstvu obrane ne žele komentirati, kao ni u Uredu predsjednice. Iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju samo, da su se i oni s upitom obratili MORH-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook