Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Amerikanci štitili Karadžića dok se skrivao i dali mu 600.000 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum između Radovana Karadžića i specijalnog američkog izaslanika Richarda Holbrooke, koji je više od desetljeća bio predmet špekulacija, definitivno je potpisan, a na snagu je stupio 1996. godine.

Ekskluzivni dokument, kojega su potpisala obojica pregovarača i kojim Amerikanci garantiraju Karadžiću sigurnost i slobodu u zamjenu za njegovo povlačenje iz javnog i političkog života, ima samo tri odjeljka, prenosi Kurir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Američki povjesničar potvrdio 'Postojao je usmeni sporazum Karadžić-Hoolbrooke, ali je istekao 1993.' Slika nije dostupna Holbrooke: Karadžiću nije zajamčen oprost od haaškog progona

U odjeljku 'obaveze', koji je stupio na snagu nakon isteka roka 90 dana od potpisivanja, Karadžić se obavezuje da će podnijeti neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije. 

>> Hoolbrooke demantirao dogovor s Karadžićem

>> Karadžić se odbio izjasniti o optužnici i tražio promjenu datuma ročišta
  
>> Karadžić potvrdio postojanje dogovora s Holbrookom, a izjasnit će se da nije kriv

'Do trenutka ostavke Radovan Karadžić neće donositi stranačke ili državne odluke niti utjecati na druge da ih donose, ukoliko se one odnose na sljedeće odluke: 2-1 ratne operacije na teritoriju BiH; 2-2 dislociranje civilnog stanovništva; 2-3 međunarodni-vojni  ugovori sigurnosti; 2-4 imenovanje državnih, stranačkih, regionalnih i lokalnih dužnosnika; 2-5 dislociranje financijskih dokumenata, navodi se u prvom dijelu dokumenta.

Drugi dio sporazuma odnosi se na obaveze koje Vlada SAD-a preuzima na sebe, poput osiguravanja sigurnosti lidera bosanskih Srba, njegova financiranja i smještaja. Američka administracija se, također, obavezala da neće ni na koji način utjecati na članove i vodstvo Karadžićeve stranke SDS. 

Vlada SAD-a stavlja na raspolaganje Radovanu Karadžiću iznos od 600 000 dolara u lokalnoj valuti. Vlada SAD-a daje Karadžiću na raspolaganje rezidencijalni objekt na lokaciji koja je prethodno dogovorena. Vlada SAD-a daje Karažiću na raspolaganje fizičko osiguranje od najmanje šestero ljudi, preciziraju se obaveze  američke strane. 

Ukoliko bi Radovan Karadžić, navodi se u završnom dijelu pod nazivom 'zajedničke odredbe', ugrozio sporazum, to će se tretirati kao 'ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma' i bit će sankcioniran. Na kraju se dodaje da sporazum može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD-a.

Karadžić i u Beogradu govorio o Holbrookeu 

"Holbrooke mi je rekao da to nije sporazum s njim ni s Clintonovom administracijom, nego da SAD stoji iza njega kao država. Napravljen je i pisani sporazum, s mjestima za tri potpisa - za moj, Holbrookeov i Miloševićev", rekao je Karadžić sucu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, dodajući da je sporazum nakon toga poslan Miloševiću, ali ga on nikad nije vratio te mu je poslije rekao: "Radovane, što će ti potpisi kada ti garancije daje najveća svjetska sila."

Prema izvoru "Blica", tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ispitao je mnoge svjedoke u vezi s navodnim sporazumom Karadžić-Holbrooke, među kojima i Milana Milutinovića, Krajišnika, Buhu i Biljanu Plavšić, koja je na pitanja odgovorila pismom neposredno prije uhićenja Karadžića u Beogradu, ali pismo je označeno državnom tajnom.

Prema izvoru "Blica", Plavšić je napisala kako joj je tadašnja državna tajnica SAD-a Madeleine Albright ponudila da se za Karadžića u kanjonu rijeke Pive izgradi sanatorij u kojem bi on radio kao psihijatar, ali bez pojavljivanja u javnosti. Kad mu je prenijela ponudu, Karadžić se samo nasmijao, napisala je navodno Plavšić.

Bivši američki veleposlanik u Srbiji William Montgomery, u izjavi za "Blic", nijekao je postojanje bilo kakvog sporazuma s Karadžićem, ističući da je u doba dok je bio veleposlanik, od godine 1998. do 2004., među prioritetima bilo prebacivanje optuženika za ratne zločine u Haag, u prvome redu Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Da bi povjerovao u to da bi jedan od najmudrijih političara našeg doba, dok je bio u Bosni ili za vrijeme Miloševića te svjestan da će svaka riječ koju izgovori i svaki sporazum koji potpiše biti objelodanjen, ikada pristao na bilo kakvu amnestiju za jednoga od najozloglašenijih optuženika iz bosanskog rata - Karadžića, čovjek mora biti ili strašno naivan ili vjerovati u teorije urote", rekao je Montgomery opovrgavajući Holbrookeov sporazum s Karadžićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene