Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karadžić potvrdio postojanje dogovora s Holbrookom, a izjasnit će se da nije kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, koji se u četvrtak prvi put pojavljuje pred Haškim sudom, povjerio je srbijanskom državnom odvjetništvu da je s arhitektom Daytonskog mirovnog sporazuma Richardom Holbrookom dogovorio da neće biti izručen Haagu ako se povuče iz političkog i javnog života, javlja agencija Tanjug.

Pozivajući se na srbijansku televiziju RTS, agencija prenosi da je Karadžić to izjavio u razgovoru s državnim odvjetnikom u Beogradu prije nego je noću na srijedu bio izručen Haškome sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samit u Engleskoj G7 bez dogovora o postupnom prestanku korištenja ugljena, najviše se protivio SAD Slika nije dostupna Uz posredovanje SAD-a Povijesni trenutak: Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli dogovor o normalizaciji odnosa

Postojanje sporazuma Karadžić-Holbrooke potvrdio je i nekad bliski Karadžićev suradnik, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske Aleksa Buha.

"Prisustvovao sam tom događaju s Richardom Holbrookom. Dogovor je postignut u lipnju 1996. To mi je osobno potvrdio i Holbrooke mašući tim papirom", izjavio je Buha povodom uhićenja Karadžića, prenosi Tanjug.

>> Bosanskom krvniku u Haagu će se suditi za masakr, genocid...

>> Bosanski krvnik u Haagu, sutra izjašnjavanje o krivnji

>> VIDEO: Preživjele žrtve Karadžićeve politike u BiH, logoraši, nadaju se pravdi

Agencija dodaje da je Buha ustvrdio kako je sličan dogovor godinu dana poslije Karadžić postigao i s tadašnjom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright.

Bivši američki izaslanik za Balkan, koji je u travnju boravio u Sarajevu, opovrgnuo je tada tvrdnje o dogovoru rekavši da su mu pokazali neki papir, podsjeća Tanjug. 

Ruski tisak: Karadžić će reći da nije kriv i da ne priznaje ICTY

Radovan Karadžić izjavit će pri prvome pojavljivanju pred Haškim sudom da ne priznaje taj sud, zatim će kazati da se ne osjeća krivim te konačno reći sve što misli o međunarodnoj zajednici, rekao je njegov brat Luka u intervjuu za ruski list Izvestija.

"Moj brat je pametan čovjek i on ima što za reći. Kao prvo će izjaviti da ne priznaje taj sud, a sucima neće biti baš drago to čuti. Zatim će reći da nije kriv, a onda će ispričati sve što misli o međunarodnoj zajednici i međunarodnim pregovaračima", izjavio je Luka Karadžić. 

Ponovio je da je s američkom administracijom i šefom američkog izaslanstva na pregovorima u Daytonu Richardom Holbrookom postojao dogovor da Karadžića ''neće dirati'' ako se ne bude bavio politikom.

"Radilo se o tome da je Radovan trebalo otići s dužnosti predsjednika Republike Srpske, javno ne istupati i ne davati komentare. Njemu su rekli: 'Znamo da niste krivi, ali morate nestati s političke scene kako bi mi završili svoj posao'", rekao je Luka Karadžić.

Istaknuo je da o dogovoru s Holbrookom "sve zna Jevegenij Primakov", bivši šef ruske diplomacije.

Bivši predsjednik RS, Radovan Karadžić, u četvrtak poslije podne prvi put će se pojaviti pred Haškim sudom i to će popratiti golem broj novinara iz cijelog svijeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene