Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne čuva stabilnost države

Američki veleposlanik u BiH Dodiku dao "packu": Sankcije ostaju sve dok ne promijeni ponašanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u srijedu kako će sankcije što ih je vlada njegove zemlje nametnula sadašnjem predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ostati na snazi sve dok on svojim postupcima ne pokaže kako djeluje na očuvanju stabilnosti države kojoj je na čelu.

Nelson je tijekom boravka u Banjoj Luci novinarima kazao kako su sankcije Dodiku rezultat prosudbi koje se donose u Washingtonu, a ne u veleposlanstvu SAD u BiH pa će o njihovom eventualnom ukidanju odlučivati vlada SAD-a.

Pročitajte i ovo Mito Zbog korupcije SAD uveo dodatne sankcije za korumpirane dužnosnike: Na popisu dvoje iz BiH Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje"

"O tome se odlučuje u Washingtonu. Mi se nadamo da će djelovanje predsjedatelja Predsjedništva BiH promovirati sigurnost i stabilnost BiH", kazao je Nelson koji je nedavno stupio na dužnost u BiH naslijedivši na veleposlaničkoj poziciji energičnu Maureen Cormack za čijeg su mandata Dodiku i nametnute sankcije.

Dodik je opetovano tvrdio kako su sankcije isključivo rezultat lobiranja Cormack koju je opisivao kao "ostatak stare (Obamine) administracije".

Dodik je pod sankcijama od siječnja 2017. odlukom ministarstva financija SAD-a. Zamrznuta mu je imovina u SAD, zabranjena putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je s njim poslovati. Tu odluku donesenu zbog procjene kako Dodik ometa provedbu Daytonskog sporazuma i svojm prijetnjama referendumom o otcjepljenju Republike Srpske od BiH ugrožava mir i stabilnost potvrdila je i administracija Donalda Trumpa iako se Dodik nadao kako će mu upravo novi američki predsjednik iskazati naklonost jer ga je otvoreno podupirao u predizbornoj kampanji pa i pozivao Srbe koji su američki državljani da za njega glasuju.

Problem je i stav prema NATO-u

Cormack se s Dodikom uopće nije sastajala, a sadašnji američki veleposlanik u Sarajevu je najavio kako će se s Dodikom sastajati "iz poštovanja prema poziciji člana Predsjedništva BiH".

Dodik i sadašnja američka administracija imaju dodatni problem vezan za odnos prema NATO-u jer on odlučno odbacuje donošenje bilo kakvih odluka koje bi BiH približile članstvu u Sjevernoatlantskom savezu dok SAD energično zagovara put BiH ka NATO-u.

Veleposlanik Nelson u srijedu je potvrdio kako je o tome ponovo razgovarao s dužnosnicima Republike Srpske.

"Rekao sam im da sada razgovaramo o partnerstvu s NATO-om a što se tiče članstva u NATO-u to je nešto o čemu će se tek razgovarati u narednim godinama i još je daleko", kazao je Nelson.

Proces uspostave vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu 2018. trenutačno je blokiran upravo zbog prijepora o tome hoće li novo Vijeće ministara BiH preuzeti obvezu provedbe reformi nužnih za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene