Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nanizali se incidenti

Američki regulator otkrio probleme u Boeingovoj kontroli kvalitete zrakoplova

Boeing (Foto: AFP)
Boeing (Foto: AFP) Foto: Afp
Istraga američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA) otkrila je nedostatke u Boeingovom mehanizmu kontrole kvalitete zrakoplova, pokazalo je izvješće.

Boeingov odjel za komercijalne zrakoplove nema standardiziran i jasan mehanizam prijave nedostataka u kvaliteti, utvrdila je komisiija FAA. Zaposlenici ne znaju kako koristiti različite sustave izvješćivanja i koji sustav izabrati u kojem slučaju, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Među radnicima općenito vlada konfuzija kada je u pitanju njihova uloga u upravljanju sigurnošću, objavljeno je u izvješću.

"Procedure i obuka složeni su i stalno se mijenjaju, stvarajući zabunu među radnicima", utvdio je regulator. "Stručna skupina također je na svim razinama organizacije otkrila nedostatak svijesti o metrici vezanoj za sigurnost", dodaje FAA.

Razgovori s radnicima otvorili su i pitanja o strahu zaposlenika od posljedica prijave problema s kvalitetom. Komisija strahuje da ih se možda odvraća od prijave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz 2022. Razriješen slučaj nestanka: Dvojac ubio vlasnika poslovnog prostora u Dubrovniku s jasnim ciljem

U sklopu istrage komisija je od Boeinga zatražila i da dokaže da sigurnost smatra glavnim prioritetom. No, dokumenti, intervjui i razgovori sa zaposlenicima nisu pokazali da je Boeing istinski predan tom cilju kao što tvrde, navodi se u izvješću.

U odgovoru na zaključke istrage Boeing je naglasio da je podržao rad komisije i da je već pokrenuo mjere kako bi poboljšao 'kulturu kvalitete. Izvješće će se analizirati i donijet će se zaključci za daljnje mjere.

Proizvođač zrakoplova trenutno je pod pojačanim pritiskom da poboljša kontrolu kvalitete nakon što su rezervna vrata na praktički novom zrakoplovu 737-9 MAX u siječnju otpala s trupa usred leta. Nitko nije ozbiljno ozlijeđen jer su dva sjedala uz rezervna vrata stjecajem okolnosti bila prazna.

Pročitajte i ovo VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Nakon istrage je američki Nacionalni odbor za sigurnost u prometu (NTSB) utvrdio je da nedostaju pričvrsni vijci na takozvanom čepu vrata. Glavni izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun preuzeo je odgovornost za grešku.

Komisija FAA objasnila je da istraga pojedinačnih incidenata nije u njezinoj nadležnosti, ali je dodala da su je zabrinuli problemi koje je razotrila inspekcija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene