Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne će odsluživati paralelno

Američki policajac koji je ubio Georgea Floyda osuđen na 21 godinu zatvora

Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5
Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Foto: DNEVNIK.hr Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 1 Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 2 Galerija 1/3 >>
Policajac Derek Chauvin, bijelac, osuđen je u četvrtak na 21 godinu zatvora na saveznom sudu Sjedinjenih Država zbog toga što je ugušio crnca Georgea Floyda pritisnuvši mu vrat koljenom.

Derek Chauvin, bijeli policajac koji je na dužnosti ugušio crnca Georgea Floyda pritisnuvši mu vrat koljenom osuđen je na 21 godinu zatvora. Bivši policajac kojemu je 46 godina već je osuđen za ubojstvo na 22 i pol godine zatvora na sudu države Minnesote, ali se žalio na presudu.

Savezna kazna za "povredu građanskih prava" crnca u četrdesetima je pak konačna jer proizlazi iz dogovora o priznanju krivice. Može ju služiti u isto vrijeme kad i drugu kaznu, dodao je sudac Paul Magnuson na sudu u Saint Paulu, uračunavši u kaznu sedam mjeseci provedenih u pritvoru.

"Ne znam zašto ste to učinili, ali držati koljeno na nečijem vratu sve dok taj ne umre je loše. I zato ste strogo kažnjeni", obrazložio mu je sudac.

U kratkoj izjavi Derek Chauvin je poželio djeci Georgea Floyda "uspjeh u životu", ali nije zatražio oprost ni izrazio kajanje. Njegova majka Carolyn Pawlenty je rekla da on nije bezdušni rasist i dodala da "svi životi vrijede, bez obzira na boju kože", parafrazirajući slogan Crnački životi vrijede.

Floydov brat Philonise zatražio je "najveću moguću kaznu" za Chauvina, rekavši da ne spava nakon tragedije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene