Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Proglašen krivim još u travnju

Policajac koji je usmrtio Georgea Floyda osuđen na više od 22 godine zatvora: "Zloupotrijebio je svoj autoritet"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Minnesoti bivšeg policajca Dereka Chauvina osudio je na 22 i pol godine zatvora.

Chauvin je od proglašenja krivnje u travnju ove godine držan u samici u državnom zatvoru Oak Park Heights. Proglašen je krivim po svim točkama optužnice, a odluku je tada nakon više od 10 sati vijećanja donijelo 12 porotnika.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

Chauvin je bio optužen za ubojstvo drugog stupnja, kazneno djelo koje nosi do 40 godina zatvora te za ubojstvo trećeg stupnja s kaznom od 26 godina zatvora kao i za ubojstvo iz nehaja, zbog čega može dobiti još 10 godina zatvora.

Kazna je objedinjena na ukupno 22 i pol godine zatvora, javlja BBC.

Argumentacija suca Petera Cahilla objavljena je na stranicama suda. Prilikom objave kazne sudac Cahill rekao je tek kako je Chavin zloupotrijebio svoju poziciju autoriteta, ali i pokazao osobitu okrutnost prema Georgeu Floydu.

"Svi moji izrečeni komentari bit će vrlo šturi jer je većina ispisana. Neka ovaj memorandum govori o odluci o kazni jer ovaj slučaj je pravna analiza i nije temeljena na emocijama ili suosjećanju. Priznajem bol koju osjećam u ovoj sudnici, ali i izvan nje. Naročito moramo priznati bol obitelji Floyd", kazao je sudac.

Nakon objave kazne priopćenjem se obratila Bridgett Floyd

"Kazna koja je danas određena policajcu, ubojici mojega brata, pokazuje da je policijska brutalnost napokon shvaćena ozbiljno. Ipak ostalo je još puno toga što moramo napraviti kako bi se crni i smeđi građani osjećali i bili tretirani jednakije i ljudskije od strane snaga reda u ovoj zemlji", poručila je Bridgett Floyd.

Više od 8 minuta mu nogom pritiskao vrat

Podsjetimo, George Floyd je umro u Minneapolisu 25. svibnja 2020., nakon što mu je policajac Derek Chauvin koljenom 8 minuta i 46 sekundi pritiskao vrat, a drugi mu policajac pritiskao leđa. Čak dvije minute i 53 sekundi Chauvin ga je stiskao nakon što se Floyd prestao opirati, navodi se u kaznenoj prijavi koju je objavilo tužiteljstvo okruga Hennepin.

Nakon što su snimke Floydovog umiranja obišle svijet, diljem SAD-a krenuli su prosvjedi. Bilo je nasilja, ali smrti. Zbog vala prosvjeda zbog policijske brutalnosti u 40 gradova diljem SAD-a tada je uveden policijski sat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene