Počast za Georga Floyda
Počast za Georga Floyda Foto: Afp

Derek Chauvin je osuđen za ubojstvo zbog klečanja na vratu Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca u lisicama, tijekom smrtonosnog uhićenja prošlog svibnja, čiji je video izazvao globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti. U tijeku je njegovo suđenje.


Današnji svjedok, liječnik Jonathan Rich, podsjeća na ono što smo čuli prošlog tjedna - Floydova smrt izazvana je nedostatkom kisika i da je rezultat gušenje kojem je bio podvrgnut. Obrana je ukazala kako je Floyd možda preminuo od srčanog udara.

Liječnik Rich kaže da je pregledao Floydov medicinski karton, obdukciju i video snimke njegove smrti i zaključio da George Floyd nije umro od srčanog udara, kao ni od predoziranja drogom, prenosi BBC.

Dodao je kako je Floyd imao tri medicinska problema: hipertenziju, visoki krvni tlak, kao i tjeskobu te da se borio s zloupotrebom droge. Istaknuo je da Floydu nikada nije dijagnosticirana bolest srca dok je bio živ i da nije našao nikakve znakove srčanih šumova ili abnormalnih ritmova u medicinskim dosjeima.

Šokantna snimka uhićenja Georgea Floyda - 5 Uznemirujuće snimke kamera s policijskih odora otkrile nove detalje o zadnjim trenucima čovjeka čija je smrt izazvala val nereda u svijetu

George Floyd Minneapolis će obitelji Georgea Floyda isplatiti 27 milijuna dolara: "Tješi nas što je George i u smrti pokazao svijetu kako živjeti"

Na pitanje tužitelja bi li Floyd preživio da je učinjeno oživljavanje, Rich je rekao da bi. ''Da, vjerujem da bi živio'', rekao je liječnik.

Protupolicijski prosvjednici već su proveli prethodne dane prosvjedujući u Minneapolisu, dok suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan suđenja okruženog pregradama i vojnicima iz Nacionalne garde.