Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: AFP)
Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: AFP) Foto: Afp

Joe Crowley, dugogodišnji demokrat, izgubio je lokalne izbore u New Yorku od 28-godišnje socijalistice Alexandrije Ocasio-Cortez.


Izbore je popratila velika izlaznost od 98 posto, a Alexandria Ocasio-Cortez osvojila je 57,5 posto glasova, piše Guardian.

Vezani članci Božić, ilustracija Strože mjere su se isplatile: Neke zemlje oprezno popuštaju restrikcije Fail ''To je pureći k***'': Amerikanci se za Dan zahvalnosti prejeli puricama, a ne znaju ni kako izgledaju

Iako su u Crowleyjevu kampanju uložena gotovo tri milijuna dolara, Ocasio-Cortez  u svoju je uložila deset puta manje. No pobjedu nije odnijela u svim dijelovima Queensa i Bronxa.

Tijekom kampanje optužila ga je da je skloniji Wall Streetu nego šarolikom etnicitetu Queensa i Bronxa. 

Ocasio-Cortez noć prije izbora otišla je na meksičku granicu i rekla da se zalaže za ukidanje Agencije za imigrante. Crowley je agenciju nazvao "fašističkom", ali nije otišao na granicu.

Na kraju je čestitao svojoj suparnici na pobjedi i rekao da će ju podržavati u radu. "Moramo se boriti protiv Trumpove administracije", poručio je Crowley.

 

 Sada joj predstoji suočvanje s republikanskim kandidatom Anthony Pappasom u studenom, Ako pobijedi - postat će najmlađa žena ikad izabrana u Kongres.

Alexandria Ocasio-Cortez u politiku se uključila tek ove godine. Rođena je u Bronxu i pripadnica je radnička klase. 

Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose na Sveučilištu u Bostonu, ali je nakon diplome radila kao konobarica i čistaćica. 

Na politički angažman, kaže, potaknuo ju je izbor republikanskog kandidata Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.