Amerikanci biraju zastupnike u Kongresu i u gotovo svim parlamentima saveznih država te guvernere 36 od 50 američkih saveznih država. Mnogi ove izbore vide kao referendum o Donaldu Trumpu.

Galerija


Američki izbori oblikovat će političku budućnost zemlje tijekom iduće dvije godine, piše The Guardian. Ključno pitanje je mogu li republikanci zadržati kontrolu u oba doma američkog Kongresa. Trenutno i u predstavničkom domu i u Senatu, Republikanska stranka ima većinu.

Vezani članci Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 2 Nova Trumpova odluka: ''Neću nazočiti inauguraciji Joea Bidena'' Izbori za predsjednika SAD-a - 1 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah

U Senatu imaju tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta). U Zastupničkom domu, demokrati moraju republikancima "oteti" 25 mandata ako žele imati većinu. To je, ako je suditi po anketama, itekako izvedivo.

Demokrati imaju nešto manje izgleda da preuzmu i Senat jer "brane" 26 mjesta, a republikanci samo devet. Izgledno je da će demokrati u Senatu neka mjesta čak i izgubiti.

Iako je Trump bio u žestokoj kampanji, na ruku mu ne ide njegova nepredvidivost, pogotovo ona koja se odnosi na njegove kasnonoćne twittove. Da poboljša izglede, u jednom je danu bio na čak tri izborna skupa i ponavljao iste stvari kao i u predsjedničkoj predizbornoj kampanji prije dvije godine. Govorio je kako će republikanci učiniti Ameriku ponovno snažnom, velikom i bogatom.

Na strani demokrata u kampanju se uključio bivši predsjednik Barack Obama. Biračima je poručio kako se na glasačkim listićima nalazi karater zemlje, politika i očekivanja od zemlje, te odnos prema drugima. "Ono što smo mi je na glasačkim listićima", naglasio je Obama.

Kada se zatvaraju birališta i kada će biti poznati konačni rezultati?

Prva birališta otvorena su u državama Maine, New Hampshire, New Jersey, New York i Virginia na američkoj istočnoj obali. Većina biračkih mjesta zatvorit će se između jedan sat do pet sati ujutro po europskom vremenu. Na Aljasci i Havajima birališta se zatvaraju oko 6 ujutro. Florida, Pennsylvanija i New York mjesta su s ranijim zatvaranjem birališta, a demokrati tu očekuju pobjedu.

Prvi pokazatelji u kojem smjeru će ići izborni rezultati mogli bi biti vidljivi već oko 1:30 h po našem vremenu, pišu američki mediji. Virginia bi mogla biti najvažniji rani znak kome će pripasti donji dom Kongresa. Sigurno je da će izlazne ankete nakon zatvaranja birališta pokazati dobitnike i gubitnike, ali iskustvo je pokazalo kako je najbolje pričekati konačne rezultate, odnosno srijedu ujutro.

Očekuje se rekordan odaziv birača. Prema anketama, dominacija republikanaca u Washingtonu mogla bi biti okončana. Demokrati bi trebali osvojiti predstavnički dom Kongresa, ali će republikanci zadržati većinu u Senatu. Takav ishod otežat će Trumpu preostale dvije godine mandata.

Za sada masovan odaziv birača

Amerikanci su u utorak u velikom broju izašli na izbore za Kongres. U SAD-u ne postoji središnje izborno povjerenstvo koje vodi evidenciju birača, no čini se da je u državama New York, Teksas i Maryland, kako su za AFP potvrdili službenici na glasačkim mjestima, odziv birača velik.

Izborima na polovici mandata obično se ne odazove veliki broj građana s pravom glasa, no sada je najmanje 38 milijuna Amerikanaca glasalo unaprijed, osobno ili poštom, što je za 40 posto više nego na izborima 2014.

Moguće je da će u srijedu odaziv birača biti manji, no u nekim odlučujućim državama, poput Teksasa, Nevade i Arizone, broj registriranih birača već je premašio sveukupan broj birača na izborima 2014. "Trump je grozan", kazala je bivše republikanka, 83-godišnjakinja iz mjesta Laguna Beach u Kaliforniji.

"Ja sam u Chicagu glasao za republikanskog kandidata. Iznimno sam zadovoljan stanjem u gospodarstvu", kazao je novinaru 27-godišnji James Gerlock. U konzervativnim državama poput Kanzasa ili Južne Karoline očekuje se pobjeda republikanskih kandidata, no Trumpova popularnost pada na nacionalnoj razini.

U državama u kojima se demokrati i republikanci bore za prevlast i utrke su tijesne, Trumpovo ime moglo bi biti otegotna okolnost. Kandidati njegove stranke nastoje usredotočiti svoju kampanju na solidan gospodarski rast, a demokrati čine sve da skrenu pozornost na Trumpove kontroverzne politike o imigrantima, zdravstvu ili trgovini. (MT/Hina)