Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O razgraničenju s Kosovom

Vučić na Kosovu: "Čuli ste što je rekla Merkel. Moja snaga je minimalna u usporedbi s njezinom"

Aleksandar Vučić na Kosovu (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić na Kosovu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Jake mjere sigurnosti na Kosovu zbog posjeta srpskog predsjednika Vučića (Foto: AFP) Jake mjere sigurnosti na Kosovu zbog posjeta srpskog predsjednika Vučića (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Aleksandar Vučić na Kosovu (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je na Kosovo. Obišao je Centar za ekologiju, Centar za razvoj sporta i Crveni kižna obali jezera Gazivode u čiju je izgradnju Vlada Srbije uložila više od 200 milijuna dinara.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija nije blizu bilo kakvog dogovora o razgraničenju s Kosovom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Tomislav Zigmanov, predsjednik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatski zastupnik u Skupštini Srbije Vučić objavio Žigmanov ponovno dobio mandat u resoru srbijanske vlade: "Potvrda o mojem predanom radu"

"Nismo blizu bilo kakvog dogovora, jer se tome protivi međunarodna zajednica, a naročito najmoćnije europske sile. Čuli ste što je rekla Angela Merkel i čuli ste što su rekli Albanci", rekao je Vučić.

Blic izvještava da je Vučić dodao kako stav njemačke kancelarke Angele Merkel teritorijalnom integritetu nije ništa novo, kao i da su se tome u centralnoj Srbiji "obradovali" njegovi politički protivnici.

"Moja snaga je toliko minimalna u usporedbi sa snagom Angele Merkel. Ona je najveći europski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo promijeniti", rekao je.

Također je naveo da će biti teško postići bilo kakav sporazum te da će, "ako to ne napravi ova generacija političara ili ona sljedeća", to morati učiniti treća generacija političara.

"Nisam siguran da su svi u Prištini i u Beogradu svjesni koliko je važno postići sporazum. Postoje ljudi koji misle da je najvažnije zabiti glavu u pijesak i praviti se da se ništa nije dogodilo. Granice će postati mnogo manje važne ako budemo u Europi", zaključio je.

Priština dopustila posjet nakon prijedloga SAD-a

Mjere sigurnosti pojačane su u subotu na sjeveru Kosova zbog kontroverznog dolaska predsjednika Srbije Aleksandara Vučića u dvodnevni posjet srpskoj zajednici, javljaju srbijanski mediji.

"Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam", prva je njegova izjava na početku posjeta Kosovu i Metohiji, u Zubinom Potoku, javlja B92.

Posjet Kosovu bio je upitan nakon informacija da Priština namjerava spriječiti njegov obilazak vodoopskrbnog sustava Gazivode na sjeveru Kosova, strateškog resursa i jedne od glavnih spornih točaka u pregovorima Beograda i Prištine.

Priština se, unatoč ranijoj zabrani, suglasila sa zahtjevom Beograda da Vučić posjeti Gazivode, i to na prijedlog SAD-a, izvijestili su beogradski mediji.

Prištinska glasila u subotu prenose tek tehničke informacije o Vučićevu posjetu, uz iznimku lista Koha Ditore koji navodi da se kosovska vlada ponizila, promjenivši stajalište i suglasivši se s agendom koju je nametnuo Beograd.

"Jake mjere sigurnosti"

Prema izvješćima Radio-televizije Srbije, konvoj kosovske policije upućen je na granični prijelaz Brnjak preko kojeg je Vučić ušao na Kosovo.

Na putu do jezera Gazivode pojačane su policijske snage, a specijalne postrojbe s psima-tragačima provjeravale su prostor oko jezera.

Vučić će posjet početi obilaskom Gazivoda i naselja Zubinog Potoka na sjeveeru Kosova, a potom razgovarati s mještanima sela Ibarsko Postenje, Lešak i Leposavić. Tijekom večeri sastatat će se s političkim predstavnicima Srba u Zvečanu, najavljeno je iz Vučićeva ureda.

Srbijanski ministar obrane Aleksnadar Vulin, kojeg oporba vidi kao jednog od "Vučićevih trbuhozboraca", ocijenio je "velikom diplomatskom pobjedom" činjenicu da će predsjednik Srbije, poslije jučerašnjeg burnog dana u Bruxellesu gdje se odbio sastati s kosovskim izaslanstvom, u subotu i nedjelju ipak posjetiti Kosovo i ohrabriti srpsku zajednicu uoči mogućeg povijesnog rješenja između Srba i Albanca.

Vučić je u petak navečer rekao kako nije "nikakav ovan na brvnu" i uvjeren je da posjet može proći mirno jer "incidenti nisu ni u interesu Albanaca".

Upitan kakav će biti scenarij ako se kosovska policija pojavi na jezeru Gazivode, kazao je kako vjeruje da se to neće dogoditi i da Beograd želi uspostaviti "puno više povjerenja između Srba i Albanaca".

Zbog poruka Prištine da nije dobrodošao na Kosovo, Vučić se u petak u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna.

"Povijesno rješenje"

Pregovori u petak izazvali su znatno veće zanimanje od uobičajenog nakon što je ovoga ljeta u javnost plasirana ideja o mogućoj zamjeni teritorija, kao "povijesnom" rješenju sukoba između Srba i Albanaca.

Vučić je zadnjih tjedana govorio o "razgraničenju" s Albancima, a Thaci o razmjeni teritorija po kojoj bi Kosovu pripao dio juga Srbije većinski naseljen Albancima, a Srbiji sjever Kosova naseljen Srbima.

Za sutra se očekuje da će predsjednik Srbije posjetiti i pojedine dijelove središnjeg Kosova, južno od Ibra, i na kraju će se obratiti građanima na velikom skupu u Kosovskoj Mitrovici, govorom u kojem će iznijeti okolnosti, realno stanje stvari, kapacitete i mogućnosti Srbije da se dođe do komrpomisnog rješenja u kojem bi bili uvaženi i interesi Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene