Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski institut

Podatak bi vas mogao iznenaditi: Ako ovoliko novca zarađujete u Njemačkoj, smatraju vas bogatima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
S kojom se zaradom netko u Njemačkoj smatra bogatim? Odgovor bi vas mogao iznenaditi.

Kada je neka osoba bogata? Prema analizi Njemačkog ekonomskog instituta iz prosinca 2021., samac se u 2018. godini smatrao s "10 posto većim prihodom" ako je imao mjesečni neto prihod od 3700 eura. Dvije godine ranije prag je bio oko 260 eura niži.

Rezultati analize iz 2018. godine

2018. deset posto je zarađivalo 3700 eura
2018. pet posto je imalo prihod od 4560 eura
2018. jedan posto je zarađivao 7190 eura

Kako bi se bogatstvo moglo usporediti s bogatstvom jednog kućanstva, potrebno je izračunati 1,5 puta više od prihoda jednog para, pojasnio je Njemački ekonomski institut (IW), koji ističe da bračno kućanstvo nema dvije kuhinje, a ne trebaju im ni dvije dnevne sobe.

Bogatim se 2018. godine smatrao par bez djece u kućanstvu s kombiniranim neto prihodom od oko 5550 eura. Sa zajedničkim prihodom od oko 10.790 eura par je bio među jedan posto najboljih u društvu, piše IW.

Pročitajte i ovo Ilustracija usporedba bdp-a Zanimljiva karta o razvijenosti hrvatskih županija: Pogledajte koje su kao Rusija i Kina, a koje poput Surinama i Meksika

Kada je netko bogat?

Mjesečni prihod može dati dojam smatrate li se bogatim ili siromašnim, a bogatstvo se može odrediti i količinom imovine.

Njemački mediji prenose studiju Allianza, koja kaže kako prosječne osobe u Njemačkoj imaju oko 18.000 eura financijske imovine, prenosi Fenix magazin.

Prosječno ukupno bogatstvo srednjeg njemačkog društva je oko 71.000 eura, pišu njemački mediji koji prenose Njemačku agenciju za građansko obrazovanje (bpb).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene