Jedina plutajuća nuklearna elektrana na svijetu, dizajnirana i izgrađena u Rusiji, postala je najsjevernije nuklearno postrojenje koje je s radom započelo u zabačenoj lokaciji na Arktiku.


Akademik Lamonosov s radom je počeo u malom gradu Pevek, na krajnjem sjeveroistoku, priopćeno je iz ruske nuklearne agencije Rosatom. Jedan od glavnih ciljela korporacije je završetak radova na pogonu koji će osigurati transport energije s udaljenog područja.

Vezani članci Slika nije dostupna MILITANTI PRIJETE Kibernetičkim napadom poremetili rad nuklearne elektrane Slika nije dostupna Nećete pogoditi gdje je najsigurnije biti za vrijeme potresa

"Danas možemo smatrati da je projekt izgradnje plutajuće nuklearne elektrane uspješno obavljen. Službeno postaje 11 nuklearka u Rusiji i najsjevernija u svijetu", kazao je generalni direktor Rosenergoatoma Andrei Petrov.

Plutajuća nuklearka koju borci za okoliš nazivaju "ledenim Černobilom" od kraja prošle godine opskrbljuje lokalne mreže električnom energijom, a postrojenje je očekivalo dodatna odobrenja za rad punim kapacitetom koja su stigla ovih dana.

Nova nuklearna elektrana opremljena je s dva nuklearna reaktora KLT-40S koji mogu proizvesti 70 megavata električne energije i opskrbiti do 100.000 ljudi, piše RT.

"Jedinstvena karakteristika ove nuklearne elektrane jest njezina multifunkcionalnost: sposobnost opskrbe dalekih izoliranih regija naše zemlje toplinom, električnom energijom i pitkom vodom", rekao je Vitaly Trutnev, direktor Rosatoma.

Akademik Lamonosov zamijenit će u Peveku elektranu na ugljen staru više od 75 godina koja je zagađivala zrak u tom području pa je snijeg iz godine u godinu postajao sve tamniji. "Nadamo se da će se stanje poboljšati i da će ovo riješiti ekološke probleme na tom području", kazala je jedna od stanovnica Peveka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju