Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šire se pogrešne informacije

Agoniji uhićenih Hrvata ne nazire se kraj, stručnjak poručuje: ''Bilo bi dobro da se to što prije presiječe, možda odlaskom našeg ministra u Zambiju"

Aktualno Galerija Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 2 Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 1 Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Hrvata u Zambiji Slučaj Hrvata u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 4 Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Aleksandar Maršavelski Galerija 1/5 >>
O slučaju Zambija razgovaralo se na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi. Zambijski dužnosnik kaže da Kongo tvrdi kako su papiri posvojene djece lažirani. Hrvatska je demantirala te navode. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Agoniji osmero hrvatskih državljana ne nazire se kraj. U zatvoru su od početka prosinca prošle godine. Na teret im se stavlja sumnja u trgovinu djecom, novo ročište bit će u svibnju, a dotad su tema i u Ženevi.

Pred UN-om zambijske vlasti iznose nove informacije. Dickson Matemboa, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, rekao je kako Kongo tvrdi da je dokumentacija o posvajanju djece lažna. Hrvatska to demantira.

U priopćenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) kaže da hrvatski državljani nisu ušli u Zambiju iz Konga zajedno s djecom te da je pogrešno navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret. O lažnoj dokumentaciji iz Konga službene potvrde nema.

Slučaj Hrvata u Zambiji, ilustracija - 2 Aleksandar Maršavelski (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministarstvo će uložiti i službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi, a stručnjak za ljudska prava ide i korak dalje.

''Bilo bi dobro da se to što prije presiječe, možda odlaskom našeg ministra u Zambiju, a možda čak i u DR Kongo jer vidimo da stvari idu u pogrešnom smjeru s obzirom na pogrešne informacije koje je tajnik dao UN-ovu Odboru'', upozorio je profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji Zamršeni slučaj posvojenja Preokret u Zambiji! Predstavnik policije ustvrdio: "Dokumenti iz Konga su lažni. Hrvatima ovo nije prvi put da su s djecom prešli granicu"

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Oglasio se MVEP Grlić Radman šalje službenu notu zbog tvrdnji o uhićenim Hrvatima: ''Navodi državnog tajnika Zambije su netočni''

Zambijski tajnik tvrdi da su djeca odvedena iz sirotišta, a ne iz obitelji. Maršavelski upozorava: ''Oni nisu ni na koji način ukazali da netko traži tu djecu, a zabrinjavajuće je da bi se ta djeca trebala vratiti kongoanskim vlastima. Ali kome natrag - u sirotište? Tu treba voditi računa o tome da su oni sad hrvatski državljani.''

Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana i u Zambiji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene