Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Washington je "ubrzao" isporuku oružja svojim saveznicima u Zaljevu kako bi podržao operaciju koju je Saudijska Arabija pokrenula protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu.


Vojna intervencija ušla je u srijedu u 14. dan, koji je obilježilo 11 poginulih u Adenu, luci na jugu zemlje.

Vezani članci Napad na školski autobus u Jemenu (Foto: AFP) Zrakoplov saudijske koalicije u Jemenu pogodio pun autobus: U napadu ubijeno 29-ero djece Mohamed bin Salman (Foto: AFP) Čulo se šest eksplozija, a nad gradom su se vidjeli bljeskovi: "Saudijske obrambene snage presrele su raketu..."

Arapska sunitska koalicija predvođena Rijadom pokrenula je 26. ožujka zračne napade na šijitske pobunjenike Houthije koji žele srušiti s vlasti predsjednika Abda Hadija, koji je morao pobjeći iz zemlje. Houthi su se udružili s vojnicima odanima bivšem šefu države Aliju Salehu.

Rohani: Turska i Iran suglasni da rat u Jemenu treba zaustaviti

Pomoćnik američkog državnog tajnika Antony Blinken rekao je u utorak u Rijadu da će SAD "ubrzati" slanje oružja Rijadu. "Saudijska Arabija poslala je snažnu poruku Houthima i njihovim saveznicima da ne mogu silom kontrolirati Jemen", rekao je, dodajući da će SAD "u znak potpore tom naporu, ubrzati isporuku oružja."

Jedan američki dužnosnik u Washingtonu rekao je da SAD šalje precizno navođeno oružje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje oni koriste sa svojim partnerima iz Zaljeva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook