Obavijesti Video Pretražite Navigacija
javnost zgrožena

Zastrašujuć slučaj u Brazilu: 11-godišnjoj žrtvi silovanja zabranjen pobačaj, sutkinja završila pod istragom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
11-godišnjoj djevojčici i žrtvi silovanja iz Brazila sutkinja nije dopustila da obavi pobačaj.

U ponedjeljak se dogodio slučaj koji je izazvao osudu i zgražanje javnosti. Brazilska sutkinja Joana Ribeiro Zimmer nije dozvolila 11-godišnjoj žrtvi silovanja da pobaci. Zbog ovog je poteza Ribeiro Zimmer završila pod istragom brazilskog Suda pravde.

Djevojčica je silovana ranije ove godine, i nakon što je utvrđeno da je trudna, odvedena je u bolnicu u Florianopolisu, glavnom gradu brazilske države Santa Catarina. Ovaj se užasan zločin navodno dogodio u obiteljskom domu djevojčice, prenosi portal Newsweek.

Djevojčicu i njenu majku je u bolnici primio i pregledao doktor Polydoro Ernani de Sao Thiago, koji je navodno odbio izvršiti pobačaj, nakon što je utvrdio da je trudna dulje od 22 tjedna. Pravila bolnice nalažu da se pobačaji mogu izvršiti sve do 20. tjedna trudnoće. S obzirom na to, trebala im je dozvola suda kako bi izvršili zahvat.

Pročitajte i ovo Jasna Karačić PRIZIV SAVJESTI Odbor za zdravstvo: "Namjerno su se u bolnicama odgađali pobačaji kako bi prošlo vrijeme i kako se on više ne bi mogao napraviti"

Pročitajte i ovo Mirela Čavajda Ima i drugih prijava… Zdravstvena inspekcija potvrdila: Sveti Duh prekršio zakon u slučaju Mirele Čavajde, prijeti im kazna od 50.000 kn

Slučaj je dospio do sutkinje, koja je navodno zabranila djevojčici da se podvrgne zahvatu. Rekla joj je da ne može dopustiti zahvat, jer u tom slučaju "ne bi mislila na zdravlje djeteta", i morala bi "natjerati djevojčicu na ubojstvo". Nakon ove odluke, Sud pravde rekao je da Odjel za unutrašnje poslove provodi istragu nad sutkinjom.

Iako je pobačaj i dalje protuzakonit u Brazilu, a žene koje ga počine mogu završiti u zatvoru na jednu do tri godine, dopušten je u slučajevima silovanja i kada, zbog zdravstvenih razloga, plod ugrožava zdravlje majke. Ovaj slučaj i dalje traje.

Prošli se tjedan dogodila slična situacija u Boliviji, gdje je prerano rođeno dijete 12-godišnjakinje koju je silovao djed preminulo, nakon što je djevojčici zabranjen pobačaj. Bolivijski zakon dopušta pobačaj u slučajevima silovanja, ali samo do 22. tjedna trudnoće.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene