Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dvije Koreje posvađale se oko zastave i himne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kvalifikacijska utakmica za SP 2010 sljedeći mjesec u Pyongyangu između Sjeverne i Južne Koreje dobila je neugodni uvod nakon što su se dužnosnici nogometnih saveza dviju Koreja posvađali na sastanku oko - himni i zastava.

Sjevernokorejanci žele da obje momčadi izađu na teren pod istom zastavom, te da se intonira zajednička himna, dok Južnokorejanci žele svoju zastavu i himnu na toj utakmici azijskih kvalifikacija.

Pročitajte i ovo Navijači Hajduka probili ogradu i upali na teren Dnevnik Nove TV pita Smatrate li da su postojeće kazne za huligane dovoljne? Ovako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna ''Nije bio previše zainteresiran'' Odlične vijesti za Vatrene! Gibon Kent prognozirao pobjedu Hrvatske nad Škotskom

Ukoliko dvije Koreje ne riješe problem zastave i himne prije dvoboja 26. ožujka u Pyongyangu morat će intervenirati FIFA, koja posebno motri situaciju još od trenutjka kada je ždrijeb spojio dvije Koreje u istu izlučnu skupinu.

"Južna Koreja podržava ideju zajedničke himne i zastave, ali samo na Olimpijskim igrama. Igramo međusobno važnu kvalifikacijsku utakmicu i želimo je odigrati pod svojom zastavom i himnom jer tako nalažu i pravila FIFA-e", kazao je jedan od južnokorejskih dužnosnika.

Iako su dvije zemlje tehnički još u ratu jer nije potpisano primirje nakon rata 1950-53, dvije Koreje posljednjih godina na Olimpijskim igrama i velikim međunarodnim natjecanjima nastupaju pod istom zastavom. Ta bijelo-plava zastava ima u sredini cijeli Korejski poluotok, a za zajedničku himnu izabrana je stara narodna pjesma koja je popularna u obje države.

Inače, obje Koreje su kvalifikacije otpočele uspješno - Južna Koreja je kod kuće sa 4:0 svladala Turkmenistan, a Sjeverna Koreja je sa 1:0 slavila u gostima kod Jordana.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene